Home » D:News » Ceasul care arată de 26 de ani ora la care a fugit cu elicopterul dictatorul Ceauşescu

Ceasul care arată de 26 de ani ora la care a fugit cu elicopterul dictatorul Ceauşescu

Publicat: 25.12.2015
Ceasul care arată de 26 de ani ora la care a fugit cu elicopterul dictatorul Ceauşescu
Ceasul aflat pe o clădire din Piaţa Mihai Viteazul, din Cluj-Napoca, arată de 26 de ani ora şi minutul în care dictatorul comunist Nicolae Ceaşuescu a fugit cu elicopterul de pe acoperişul sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, scrie portalul „Vocea Transilvaniei”.

Potrivit portalului, ceasul a fost oprit în urmă cu 26 de ani, la ora 12 şi şapte minute de administratorul clădirii, electricianul Palkó Máté József, în clipa în care dictatorul a fugit, moment care a fost transmis şi de posturile de televiziune, şi de atunci ceasul nu a fost repornit.

Palkó Máté József a afirmat că, la Cluj-Napoca, cu o zi înaintea fugii dictatorului, a fost martorul rafalelor de arme în urma cărora 26 de persoane şi-au pierdut viaţa.

„Nimeni nu a ştiut, după protestele în masă care s-au transformat într-o baie de sânge, cine va câştiga: dictatorul sau protestatarii”, şi-a amintit Palkó Máté József, care a mai spus că după ridicarea elicopterului  poporul României a înţeles că dictatura a căzut.

Electricianul a considerat că ceasul, care este ornamentul clădirii din Piaţa Mihai Viteazul şi care de 26 de ani stă pe loc, ar trebui păstrat ca amintirea căderii dictaturii.

După cum se ştie, revolta izbucnită pe 15 decembrie 1989 la Timişoara s-a extins pe 21 decembrie şi în alte oraşe din România, iar pe 22 decembrie dictatorul şi soţia sa au fugit din Bucureşti.

Pe 25 decembrie, după un proces sumar, Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au fost candamnaţi la moarte şi executaţi.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase