Home » D:News » Statuia GIGANTICĂ aurită a lui Mao a fost demolată. Care ar fi fost motivul – VIDEO

Statuia GIGANTICĂ aurită a lui Mao a fost demolată. Care ar fi fost motivul – VIDEO

Publicat: 08.01.2016
Uriaşa statuie pictată cu aur a ”părintelui fondator” al Chinei comuniste, Mao Zedong a fost brusc demolată, la câteva zile după ce imaginile cu acesta au devenit virale pe Internet.

Presa chineză susţine că imensa statuie ar fi fost demolată deoarece nu exista aprobarea de construcţie din partea guvernului local.

Imaginiile cu statuia unui Mao, înaltă de 37 de metri, aşezat falnic peste câmpurile goale din provincia Henan a fost pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în această săptămână.

Statuia, în valoare de 460 de mii de dolari, adică 3 milioane de yuani, a fost demolată susţine un site afiliat cotidianului oficial al Partidului Comunist  Chinez, ”Ziarul Poporului”. Acesta citează oficialii locali din Henan şi precizează că motivele demolarii sunt ”neclare”. La rândul său, presa locala citată de mass-media oficială chineză susţine că statuia celui care a condus China cu o mână  de fier timp de aproape trei decenii până la moartea sa în 1976 „nu a fost înregistrată sau autorizată” de către administraţia locală. Construcţia a fost finanţată de mai un om de afaceri local şi de câţiva săteni. Înălţarea ei a durat nouă luni şi a fost finalizată în decembrie. 

În ciuda faptului că este responsabil de milioane de morţi, Mao este încă  venerat în China pentru ideile sale politice, iar conducerea comunistă controlează strict discuţiile publice legate de istoria şi viaţa lui Mao şi caută să folosească moştenirea sa pentru a-şi consolida iamaginea publică.

Uriaşa statuie aurită a fost subiectul a numeroase discuţii ale utilizatorilor de Internet din China. Unii au criticat monumentul deoarece au considerat că ridicarea sa în provincia Henan ar fi nepotrivită pentru că aici politica agricolă a lui Mao a produs ”marea foamete”, în anii ’50, în urma căreia ar fi murit peste 40 de milioane de oameni. Alţii contestatari ai ridicării gigantei statui au afirmat că aceasta pur şi simplu nu seamănă cu ”Marele Cârmaci”.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase