Home » D:News » Decizia importantă luată de ONU după mai bine de 15 ani de negocieri. Ce drept au de acum înainte femeile însărcinate

Decizia importantă luată de ONU după mai bine de 15 ani de negocieri. Ce drept au de acum înainte femeile însărcinate

Decizia importantă luată de ONU după mai bine de 15 ani de negocieri. Ce drept au de acum înainte femeile însărcinate
Publicat: 03.02.2016
Hotărârea a fost luată după un scandal în care a fost implicat statul Peru

Pentru prima dată în istorie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a pedepsit o ţară pentru că a interzis dreptul unei femei la avort. Prin această decizie, comitetul ONU recunoaşte dreptul unei femei de a face avort.

În anul 2001, o tânără de 17 ani din Peru primea o veste tulburătoare: copilul pe care îl purta în pântece suferea de anencefalie, boală care se manifestă prin lipsa sau reducerea encefalului la făt. Deşi viitoarea mămică a încercat să-şi facă avort, directorul spitalului în care urma să se interneze a refuzat această cerere, deşi în Peru opţiunea este considerată legală.

Astfel, tânăra s-a văzut nevoită să-şi continue sarcina şi a dat naştere unui copil cu puternice malformaţii, care a murit la doar 4 zile după ce a fost adus pe lume. La scurt timp, K.L. a apelat la serviciile unor avocaţi, care au ajutat-o să completeze o cerere către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, al cărui sediu se află la Geneva.

Membrii Consiliului au decis că statul peruan a încălcat mai multe articole ale Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile civile şi politice, adoptată în 1966. Prin urmare, Peru-ul a fost obligat să plătească tinerei compensaţii în bani, deoarece a lipsit-o dreptul pe care îl avea. Daunele au fost acoperite în totalitate de-abia în acest an, marcându-se, astfel, primul act al Comitetului pentru Drepturile Omului de a îndreptăţi o femeie într-un caz de avort.

Deşi Peru-ul a adoptat, încă din anul 2014, o legislaţie prin care permitea avortul, în cazul femeilor ai căror copii nenăscuţi sufereau de malformaţii grave, au existat puţine cazuri în care acest drept le-a fost recunoscut în instanţă. Prin urmare, reprezentanţii ONU mai au încă multă de depus, pentru a-şi atinge scopul.

Conform unei cercetări realizate de Centrul pentru Prevenirea şi controlul Bolilor (SUA), 83% dintre femeile care au aflat că viitorii lor copii sufererau de anencefalie au decis să-şi facă avort. Majoritatea fetuşilor diagnosticaţi cu această boală mor în timpul sarcinii sau la naştere şi, chiar dacă trăiesc, nu supravieţuiesc mai mult de câteva zile.

Sursa: huffingtonpost.com

Vă mai recomandăm şi: Unul dintre cele mai BIZARE culte religioase, recunoscut oficial. Au şi STRIPPERIŢE

                                             5 cele mai fascinante locuri din lume pe care cel mai probabil că nu le-ai văzut niciodată pe viu – FOTO

                                      Românca de 33 de ani care a ajuns în elita astronomiei după ce la 11 ani a emigrat în Canada: ”Există viaţă extraterestră” – EXCLUSIV

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase