Home » D:News » 6 alimente pe care s-ar putea să le consumi în mod greşit

6 alimente pe care s-ar putea să le consumi în mod greşit

Descopera 02.10.2017
O alimentaţie sănătoasă este uneori puţin mai complexă decât ar putea părea la prima vedere.

Deşi alegerea unor alimente sănătoase precum legumele, fructele sau ciocolată neagră  este un început, aceasta reprezintă doar primul pas.

 

 

Următorul, este să consumi într-un mod corect aceste alimente pentru a beneficia în întregime de vitaminele şi mineralele pe care le conţin. Tăiatul căpşunelor, evitarea  fructelor coapte, sau supra-gătirea broccoli-ului sunt câteva dintre exemple.

Iată modul corect de a  consuma şase alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească din dieta ta :

1. Ciocolata neagră

Ciocolată şi dulciurile sunt de cele mai multe ori catalogate că fiind nesănătoase, dar, acest lucru nu se aplică în cazul ciocolatei negre. Este un aliment plin de antioxidanţi numiţi flavanoide şi epicatechine care reduc tensiunea arterială, scad riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral şi menţin  circulaţia sângelui în organism.

În plus, această gustare delicioasă poate reduce nivelul de cortizol sau hormonul stresului, iar antioxidanţii ajută de asemenea la  protejarea pielii de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Totuşi, dacă mănânci prea multă ciocolată neagră, sau dacă produsul achiziţionat nu are un procent ridicat de cacao, s-ar putea să nu ai parte de toate aceste  beneficii.

Doctorii Michael Roizen şi Mehmet Oz susţin într-un articol publicat în „The Sun Sentinel” că nu ar trebui să consumi o tabletă întreagă, ci ar trebui să te limitezi la o porţie de 6-8 grame pe zi. În acest mod poţi să obţii toate beneficiile nutriţionale ale ciocolatei negre fără să consumi prea multe calorii. În plus, asigura-te că sortimentul pe care îl alegi are cel puţin 70% cacao şi evită-le pe cele cu crema, care conţin de obicei uleiuri nesănătoase.

2. Morcovii

Morcovii conţin o serie de nutrienţi şi vitamine precum vitamina A şi betacarotenul, iar consumul acestui aliment ajută la îmbunătăţirea vederi, prevenirea  cancerului şi a bolilor cardiovasculare, a infecţiilor precum şi la încetinirea procesului de îmbătrânire şi îmbunătăţirea aspectului pielii. Din nefericire, dacă  obişnuieşti să mănânci morcovii cruzi, s-ar putea să nu beneficiezi de toate aceste aspecte.

Potrivit unui studiu eloborat de către Universitatea Columbia şi publicat  în jurnalul „Cancer Epidemiology, Biomarkers &Prevention”, consumul morcovilor gătitiţi faţă de cei cruzi, ajută organismul să absorbă mai bine carotenoidele, fapt  care stimulează sistemul imunitar şi sănătatea inimii reducând riscul de boli. Nu este atât de greu să incluzi morcovii gătiţi în dietă ta zilnică. Ai la dispoziţie o  serie de alegeri gustoase de la supe, garnituri, piureuri sau, îî poţi include în alte feluri de mâncare.

3.Broccoli

Broccoli-ul este un superaliment, bogat în potasiu, folaţi, fibre şi vitaminele A, C, şi B6. De asemenea, potrivit Huffington Post, consumul de broccoli ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la sân sau cel de piele. Cu toate acestea, beneficiile broccoliu-ului sunt reduse dacă nu este consumat în mod corect. Potrivit unui studiu publicat în „The Journal of Agricultural and Food Chemistry”, gătitul la aburi este singura metodă care menţine, şi chiar creşte, capacitatea broccoli-ului de a lupta împotriva cancerului.

În plus, dacă foloseşti alte metode de gătit, cum ar fi fiertul sau prăjitul, vei distruge enzimele care transformă „glucozinolati” în agenţi (izotiocianati antiinflamatorii) care lupta împotriva cancerului.

4. Roşiile

Roşiile conţin cele patru mai mari categorii de carotinoide – alfa şi beta caroten, luteină şi licopen-, potasiu, precum şi vitaminele E şi C. WebMD precizează că roşiile conţin un nivel ridicat de licopen, substanţă care are cea mai ridicată acţiune antioxidantă dintre toate carotinoidele.

Potrivit „The Institute for Vibrant Living”, gătitul roşiilor creşte exponenţial nivelul lor de licopen, ceea ce ajută la reducerea riscurilor de accident vascular cerebral, a unor tipuri de cancer, precum cel de prostată şi cel pancreatic, şi al bolilor cardiovasculare. Pentru a consuma roşiile în mod corect, se recomandă gătirea lor în ulei de măsline. Licopenul este de altfel, solubil în grăsimi, ceea ce însemnă că dietă ta trebuie să conţină grăsimi pentru a putea absorbi în mod corespunzător carotinoidul.

5. Merele şi perele

Merele şi perele sunt printre fructele cele mai benefice care pot fi incluse în alimentaţia zilnică deoarece conţin fibre, minerale şi vitamine. Cel mai bun mod de a le consuma este atunci când sunt coapte. Astfel, în loc să le mănânci imediat după ce le-ai cumpărat, încearcă să aştepţi câteva zile pentru a le da şansă să se coacă până la capăt. Potrivit unui studiu publicat în „Science Daily”, fructele coapte conţin mai mulţi antioxidanţi foarte activi din punct de vedere biochimic.

În timpul procesului de coacere, clorofila din aceste fructe este descompusă, producând aceleaşi nutrienţi care se găsesc în legumele cu frunze verzi. Astfel, în urma procesului de descompunere, antioxindanţii care se regăsesc în merele şi perele coapte sunt mult mai puternici.

6. Căpşunile

Căpşunele sunt o sursă importantă de vitamina C ajutând la creşterea imunităţii organismului. O porţie de căpşune conţine 51,5 mg de vitamina C, jumătate din doza zilnică recomandă. Cu toate acestea, dacă ai obiceiul de a tăia căpşunele înainte de a le consumă, aportul de vitamina C nu va mai fi acelaşi. Potrivit Men’s Health, căpşunele întregi conţin cu 8-12% mai multă vitmina C decât cele care au fost tăiate, deoarece vitamina C începe să se descompună atunci când este expusă la lumină şi oxigen.

Pentru a te asigura că beneficiezi de întreaga cantitate de vitamina C, Men’s Health sugerează păstrarea în frigider a căpşunelor întregi. Temperaturile scăzute ajută de asemenea la menţinerea conţinutului de vitamina C din căpşune.

Sursa: CSID

Cele mai noi articole
Imagini rare cu un cerb superb în perioada boncănitului, într-o pădure din Caraș-Severin
Imagini rare cu un cerb superb în perioada boncănitului, într-o pădure din Caraș-Severin
Un nou caz de sindrom Havana, boala misterioasă care a început în Cuba
Un nou caz de sindrom Havana, boala misterioasă care a început în Cuba
Explozia gigantică a unei roci spațiale care a distrus un oraș antic. A fost de 1.000 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima
Explozia gigantică a unei roci spațiale care a distrus un oraș antic. A fost de 1.000 de ori mai puternică decât bomba ...
Cea mai apropiată rudă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită. Ce ne spune despre originile patogenului
Cea mai apropiată rudă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită. Ce ne spune despre originile patogenului
Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui
Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui
Băutura pe care o bea toată lumea ar putea fi elixirul tinereții?
Băutura pe care o bea toată lumea ar putea fi elixirul tinereții?
Un nou atac ransomware asupra unui gigant agricol ar putea avea consecințe grave
Un nou atac ransomware asupra unui gigant agricol ar putea avea consecințe grave
Scheletele unor oameni necunoscuți până acum rescriu istoria descendenței japoneze
Scheletele unor oameni necunoscuți până acum rescriu istoria descendenței japoneze
Persoane vindecate de COVID pot avea reacții alergice la vopseaua de păr
Persoane vindecate de COVID pot avea reacții alergice la vopseaua de păr
Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta. Cea mai mare sărbătoare regală din istoria modernă
Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta. Cea mai mare sărbătoare regală din istoria modernă
Tehnologia ARN de autoamplificare, folosită și pentre alte medicamente în afară de cele pentru COVID-19
Tehnologia ARN de autoamplificare, folosită și pentre alte medicamente în afară de cele pentru COVID-19
Câți dintre români ar fi dispuși să plătească mai mult pentru carnea de la țară
Câți dintre români ar fi dispuși să plătească mai mult pentru carnea de la țară
Telescopul Spațial Hubble a surprins „ochiul” uimitor al unei explozii stelare masive
Telescopul Spațial Hubble a surprins „ochiul” uimitor al unei explozii stelare masive
De ce unii copii nu vor să mănânce broccoli? Nu sunt ei de vină
De ce unii copii nu vor să mănânce broccoli? Nu sunt ei de vină
Peste 40% dintre adulții fără boli cardiace cunoscute au depozite grase în arterele inimii
Peste 40% dintre adulții fără boli cardiace cunoscute au depozite grase în arterele inimii
Plante reîncărcabile care „strălucesc în întuneric”, tehnologia care ar putea revoluționa traiul modern
Plante reîncărcabile care „strălucesc în întuneric”, tehnologia care ar putea revoluționa traiul modern
Aproape 80% dintre cei vaccinați sunt protejați în fața formelor grave de COVID, la 6 luni după rapel
Aproape 80% dintre cei vaccinați sunt protejați în fața formelor grave de COVID, la 6 luni după rapel
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea ”ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă” – FOTO
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea ”ca un izvor de bogăţie pentru ţara ...