Home » D:News » Textul pe care puţini îl pot descifra. Dacă reuşeşti, înseamnă eşti foarte inteligent – FOTO

Textul pe care puţini îl pot descifra. Dacă reuşeşti, înseamnă eşti foarte inteligent – FOTO

Publicat: 11.02.2016
În trecut, primii internauţi erau familiarizaţi cu limbajul cunoscut sub numele de "leet speek" ("1337")

Deşi textul pe care îl vor prezenta circulă de ceva vreme pe internet, el continuă să stârnească atenţia celor care îl întâlnesc pentru prima dată. Despre următorul mesaj s-a spus că cei care îl pot descifra sunt foarte inteligenţi, chiar dacă multe voci afirmă că el nu este chiar atât de dificil de desluşit. O echipă de cercetători spanioli susţine, însă, primele opinii.

Conform specialiştilor, interpretând pasajele din text, la nivelul creierului nostru nu se activează secţiunea asociată cu citirea numerelor, ci aceea corespunzând literelor. Acest fenomen se datorează asemănării dintre forma pe care o au cele două tipuri de simboluri. „În timp ce citim, nu acordăm atenţie diferenţei dintre cifre şi litere, deoarece ne aşteptăm să le întâlnim doar pe cele din urmă”, a declarat cercetătorul Jon Andoni Duñabeitia.

Pe parcursul lecturării mesajului, cititorul poate asocia forma cifrelor întâlnite cu litere, în timp de doar câteva milisecunde. Această capacitate se datorează abilităţii creierului nostru de a trata numerele ca pe nişte litere, mai ales în cazul în care citim texte scrise de mână. „Pentru creier, ceea ce noi spunem că este o cifră într-un cuvânt este, de fapt, doar o literă scrisă mai ciudat”, a adăugat specialistul spaniol.

Foto: sciencealert.com

Textele de acest gen nu reprezintă o noutate. De exemplu, primii internauţi erau familiarizaţi cu limbajul cunoscut sub numele de „leet speek” („1337”), un alfabet alternativ folosit de comunităţile online pentru a evita detectarea mesajelor lor de motoarele de căutare. Un astfel de cod se foloseşte şi astăzi, în cazul e-mail-urilor care promovează unele produse, pentru a ocoli filtrele de spam.

Dat fiind faptul că tinerii din ziua de astăzi sunt obişnuiţi să folosească tehnoredactarea, textul de faţă nu li se va părea dificil. Pe de altă parte, dificultatea ar putea apărea în cazul persoanelor mai în vârstă, care s-au deprins cu scrisul de mână.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Cum a ajuns inima să simbolizeze dragostea?

                                             Turnul Eiffel, construcţia franţuzească bazată pe o tehnologie inventată în România – FOTO

                                             „Insula morţii”, locul unde oamenilor le este interzis să ajungă

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase