Home » D:News » Ce se găseşte în brânzeturile rase, care se vând ca ”100 % parmezan”? Scandalul din industria alimentară din SUA

Ce se găseşte în brânzeturile rase, care se vând ca ”100 % parmezan”? Scandalul din industria alimentară din SUA

Publicat: 19.02.2016
Mai multe investigaţii din SUA sugerează că ingredientele dintr-un anumit tip de brânză nu sunt în conformitate cu ceea ce scrie pe etichetă.
Potrivit analizelor independente, unele brânzeturi rase, care se vând ca „100 % parmezan”, nu conţin parmezan, ci conţin de fapt o parte bună de pastă inofensivă de lemn. 
 
Prima dovadă a acestui fapt a venit în 2012, când Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) a răspuns la un apel anonim şi a efectuat o inspecţie inopinată la Fabrica Castelul de Brânză din Pennsylvania.
 
Analiza a relevat faptul că „nici un tip de parmezan nu este folosit pentru fabricaţie”. Ei afirmă că caşcavalul conţine 100 procente de parmezan ras, iar produsele au fost vândute la magazinele specializate din ţară sub o etichetă care confirma această afirmaţie.
 
În schimb, caşcavalul era făcută din brânză elveţiană, mozzarella şi brânză Cheddar plus celuloză, care este fabricată din pastă de lemn.
 
 
Acest lucru nu trebuie să sperie, celuloza este un produs care se foloseşte de obicei în producţia brânzeturilor, iar FDA permite adăugarea ei în condiţii de siguranţă. Standardul industriei este acceptabil într-un volum de 2 – 4 %, doză suficente pentru a menţine brânza stabilă.
 
În 2014, o companie de producţie a brânzeturilor a declarat pentru revista Milwaukee Journal Sentinel că unele tipuri de parmezan ras conţin 20 de procente de celuloză sau chiar mai mult.
 
În anii 1950, FDA a stabilit o definiţie oficială pentru parmezan, care a declarat, printre altele, că nu poate conţine mai mult de 32 la sută de umiditate, trebuie să aibă o textură granulară, cu o crustă dură şi friabilă şi făcut din lapte de vacă.
 
Dar pentru a atinge aceste specificaţii este nevoie de timp şi de bani, pentru că parmezanul are nevoie de luni întregi ca să se usuce. 
 
 
Când parmezanul vine în bloc este destul de greu să-l falsific. Fiind acoperiţi de faptul că distribuiau produsul ras, adăugarea de celuloză, într-o cantitate mai mare decât normele stabilite, ar permite producătorilor să salveze milioane în plus.
 
Preşedintele fabricii Castelul de Brânză, Michelle Myrter, riscă până la un an de închisoare şi 100.000 de dolari amendă pentru această situaţie.
 
„Sănătatea sau siguranţa consumatorilor nu a fost pusă în pericol vreodată”, a declarat avocatul lui Myrter, Stephen Stallings.
 
Cu toate acestea, chiar dacă problema este evidentă, companiile folosesc etichetele ca instrumente de marketing mai degrabă decât ca pe o modalitate de a reflecta cu exactitate produsul şi compoziţia acestuia, citează Science Alert.
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase