Home » D:News » Mâncatul în întuneric accelerează procesul de slăbire

Mâncatul în întuneric accelerează procesul de slăbire

02.28.2016
Mâncatul în întuneric accelerează procesul de slăbire
Cercetătorii germani din cadrul Universităţii Konstanz au realizat un studiu, în urma căruia au descoperit că mâncatul pe întuneric poate ajuta la pierderea în greutate.

La realizarea experimentului au participat 90 de voluntari, dintre care 50 au fost legaţi la ochi, scrie CSID.

Explicaţia ştiinţifică care susţine această ipoteză este că, atunci când persoana nu poate vedea ce consumă, este omisă etapa în care se produce salivarea şi apariţia sucurilor gastrice în urma contactului vizual cu alimentele, fapt ce îngreunează procesul de digestie.

Ca parte a studiului condus la Universitatea Konstanz din Germania, 50 de voluntari au fost legaţi la ochi (au purtat ochelari de schi modificaţi), în timp ce alţi 40 au fost lăsaţi să vadă mâncarea.

Toţi participanţii, cărora li s-a interzis să mănânce cu două ore înainte de experiment, au fost invitaţi să încerce trei feluri de îngheţată (o porţie de 96 de grame), timp de 15 minute. După aceea, au fost întrebaţi cât consideră că au mâncat.

În momentul în care li s-a cerut să estimeze cantitatea consumată, participanţii legaţi la ochi au estimat, în medie, în jur de 197 de grame de îngheţată, iar cei nelegaţi la ochi au estimat doar 159 de grame. Lucrurile au stat diferit. Cercetătorii au aflat că, în medie, grupul care a putut vedea mâncarea a consumat 116 grame fiecare, în timp ce participanţii legaţi la ochi au consumat în jur de 105 grame fiecare.

Astfel, cercetătorii consideră că în momentul în care nu poţi vedea mâncarea, îi permiţi organismului să fie ghidat de propriile nevoi, în timp real, fără a fi influenţat de experienţe din trecut cu acelaşi timp de alimente. Cei care au putut vedea îngheţata au fost ghidaţi şi de senzaţia de saţietate pe care au experimentat-o în trecut şi au optat pentru porţii mai mari, potrivit CSID.

„Privarea vizuală a cauzat o disociere pronunţată între consumul real şi cel perceput. Acest studiu ar putea oferi informaţii care ar putea schimba comportamentul alimentar. Aceste rezultate ar putea indica faptul că privarea de informaţie vizuală oferă organismului şansa de a estima senzaţia de saţietate a alimentelor în funcţie de nevoile din acel moment fără a apela la asocierea cu experienţe anteriore”, a declarat coordonatorul studiului, doctor Britta Renner.

Dacă un om este legat la ochi, organismul acestuia consumă exact cât are nevoie, fără a fi influenţat de alţi factori pe care simpla vizualizare a mâncării îi aduce în joc, inclusiv ideea de a termina tot ce este în farfurie, notează CSID.

Cele mai noi articole
Europa e din ce în ce mai bătrână – doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
Europa e din ce în ce mai bătrână – doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
ProSport.ro – site-ul pe care românii au petrecut cel mai mult timp! Halep, noul antrenor al ”naționalei” sau Djokovic, printre subiectele de interes major
ProSport.ro – site-ul pe care românii au petrecut cel mai mult timp! Halep, noul antrenor al ”naționalei” sau Djokovic, ...
„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani
„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani
Ar putea exista vreodată creaturi de mărimea lui Godzilla sau King Kong?
Ar putea exista vreodată creaturi de mărimea lui Godzilla sau King Kong?
6 instrumente spațiale care s-au ciocnit de corpuri cerești de dragul științei
6 instrumente spațiale care s-au ciocnit de corpuri cerești de dragul științei
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial
Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial
Experții spun că Omicron este „cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”
Experții spun că Omicron este „cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”
„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada
Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada
Un dietetician explică de ce nu toate caloriile sunt la fel
Un dietetician explică de ce nu toate caloriile sunt la fel
Masculii tineri de elefant își controlează agresivitatea dacă în apropiere se află masculi mai în vârstă
Masculii tineri de elefant își controlează agresivitatea dacă în apropiere se află masculi mai în vârstă
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Antenele de satelit Starlink ale lui Elon Musk, „un adevărat magnet” pentru pisici
Antenele de satelit Starlink ale lui Elon Musk, „un adevărat magnet” pentru pisici
Mercedes a dezvăluit o mașină electrică ce ar putea să depăşească bariera de 1.000 km autonomie
Mercedes a dezvăluit o mașină electrică ce ar putea să depăşească bariera de 1.000 km autonomie
Când va fi gata vaccinul-plasture împotriva Covid-19 dezvoltat de elvețieni
Când va fi gata vaccinul-plasture împotriva Covid-19 dezvoltat de elvețieni