Home » D:News » Urcatul scărilor menţine tinereţea creierului

Urcatul scărilor menţine tinereţea creierului

Urcatul scărilor menţine tinereţea creierului
Publicat: 16.03.2016
Într-un studiu publicat în revista Neurobiology of Aging, cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că nu doar învăţatul continuu poate fi de ajutor pentru păstrarea tinereţii creierului, ci şi urcatul zilnic al scărilor poate îmbunătăţi sănătatea cerebrală.

În studiul condus de o echipă de cercetători de la Universitatea Concordia din Montreal au fost examinate creierele a 331 de adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 79 de ani, utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), informează CSID.

Scanările au permis măsurarea volumului de materie cenuşie din creier – care scade pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Aceste rezultate au fost comparate cu numărul de etaje pe care îl urca fiecare participant şi ce studii au efectuat (perioada).

Rezultatele experimentului au arătat că în funcţie de numărul de etaje urcate şi de anii petrecuţi la studiu, creierul persoanei rămâne mai tânăr, potrivit CSID.

Cercetătorii concluzionează: cu cât o persoană are mai mulţi ani de studiu, cu atât creierul lui rămâne mai tânăr, câştigul fiind şi mai mare decât în cazul mişcării pe scări: 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat. Pe de altă parte, urcatul scărilor întinereşte creierului cu 0,58 ani pentru fiecare două etaje urcate zilnic.

„Studiul arată că educaţia şi mişcarea fizică fac diferenţa în ceea ce priveşte vârsta cronologică şi cea mentală şi că oamenii pot face concret lucruri care să îi ajute să îşi păstreze creierul tânăr. În comparaţie cu multe alte feluri de activitate, urcatul scărilor este un lucru pe care multe persoane în vârstă îl pot face zilnic. Rezultatul studiului este încurajator pentru că demonstrează că o activitate simplă cum este urcatul scărilor poate avea un impact imens asupra sănătăţii creierului”, a explicat coordonatorul studiului, Jason Steffener.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase