Home » D:News » Brevetele lui Aurel Vlaicu şi Traian Vuia, salvate cu radiaţii ionizante

Brevetele lui Aurel Vlaicu şi Traian Vuia, salvate cu radiaţii ionizante

Brevetele lui Aurel Vlaicu şi Traian Vuia, salvate cu radiaţii ionizante
Publicat: 21.03.2016
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) împreună cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) au convenit să demareze un program de conservare, prin tratarea cu radiaţii ionizante, a “Colecţiei Brevetului Regal”.

Printre brevetele din această colecţie figurează exemplare rare aparţinând pionierilor aviaţiei româneşti şi mondiale,  Aurel Vlaicu şi Traian Vuia, precum şi inventatorului ştiinţei sonicităţii, Gogu Constantinescu.

Un număr de aproximativ 40.000 de documente, din perioada 1906-1947, vor fi supuse unei tehnologii de iradiere cu raze gama, cea mai modernă pe plan mondial, care nu creează pericol de emitere de radiaţii, distrugând printr-o dozare foarte precisă  microorganismele vii (mucegaiuri, bacterii, insecte).

Colecţia, păstrată  până la începutul anului 1990  într-un subsol insalubru, este într-un stadiu de deteriorare avansat, ceea ce a determinat conducerea OSIM să ia decizia restaurării  acesteia  prin  metode  eficiente puse la dispoziţie de IFIN-HH.

Această tehnologie este în prezent larg utilizată pentru sterilizarea dispozitivelor medicale şi a materialelor farmaceutice, fiind extinsă şi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

Sursa: Rador

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase