Home » D:News » Consumul de carbohidraţi la fel de periculos ca fumatul şi carnea roşie?

Consumul de carbohidraţi la fel de periculos ca fumatul şi carnea roşie?

Publicat: 22.03.2016
Persoanele care consumă mulţi carbohidraţi prezintă un risc mai mare de a suferi de cancer pulmonar, chiar dacă nu fumat nicioadată, potrivit unui nou studiu.
O dietă bogată în carbohidraţi poate fi la fel de dăunătoare ca şi fumatul, avertizează rezultatul cercetărilor unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Texas, Statele Unite.
 
Dar nu este vorba despre orice fel de carbohidraţi. Carbohidraţii cu un indice glicemic ridicat sunt cei asocaţi cu apariţia cancerului pulmonar.
 
Pâinea albă, cartofii, orezul şi covrigii sunt alimente din care a fost eliminată fibra, produse rafinate, cu un indice glicemic crescut. Alimentele care prezintă un indice glicemic superior sunt digerate rapid şi stimulează pancreasul provocând o creştere a nivelului de glucoză şi insulină din sânge care conduce la afectarea creşterii celulare şi implicit la apariţia tumorilor, motivează cercetătorii.
 
Pe de altă parte, carbohidraţii din paste integrale, ovăz sau cartofi dulci au indicele glicemic redus.
 
Studii anterioare au asociat şi alte alimente, cum ar fi carnea roşie şi lactatele, cu un risc mai mare de cancer pulmonar. Consumul de fructe şi legume este asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer.
 
 
Consumul ridicat de zahăr este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2 şi cancer.
 
O dietă bogată în carbohidraţi poate fi la fel de dăunătoare ca şi fumatul, avertizează rezultatul cercetărilor unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Texas, Statele Unite.
 
Rezultatele studiului se bazează pe chestionarea obiceiurile alimentare a peste 2.000 de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar şi compararea dietei acestora cu cea a 2.400 de persoane sănătoase.
 
Persoanele care au consumat mai multă pâine albă, cartofi, orez sau cornuri, au prezentat un risc de dezvoltare a cancerului la plămâni cu 49% mai mare faţă de cei care nu obişnuiesc să consume astfel de produse. Legătura între alimentele cu un indice glicemic ridicat şi cancerul pulmonar a fost mai puternică în cazul persoanelor care nu au fumat nicioadată sau cele care au fumat mai puţin de 100 de ţigări. Consumul acestor alimente a fost asociat cu un risc de 2,55 mai mare de a dezvolta unui cancer la plămâni la persoanele care nu au fumat niciodată, în timp ce printre fumători riscul a crescut doar cu 31%.
 
Cercetătorii de la Universitatea din Texas au evidenţiat astfel riscurile care se ascund în spatele poftei excesive pentru pâine albă, cartofi, orez sau chiar cornuri şi covrigi.
 
Citeşte continuarea CSID

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase