Home » D:News » Reguli de bază pentru prepararea corectă a ceaiului

Reguli de bază pentru prepararea corectă a ceaiului

Reguli de bază pentru prepararea corectă a ceaiului
Publicat: 04.04.2016
Ceaiul este una dintre cele mai sănătoase băuturi pe care le poţi consuma. Cu toate acestea, chiar dacă ceaiurile conţin anumite ingrediente cu propietăţi terapeutice nu înseamnă neapărat că beneficiezi de efectele lor în orice condiţii.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Food Science, temperatura apei şi durata de timp în care infuzezi ceaiul sunt cruciale pentru cantitatea de antioxidanţi de care te vei bucura, informează CSID.
 
Beneficiile ceaiului
 
Nenumărate studii susţin capacitatea ceaiului de a preveni diverse boli, mai ales a celui verde şi alb. Ceaiul are efecte benefice în tratarea diabetelui, dar şi în reducerea riscurilor de a suferi un accident cerebral vascular sau un infarct. Mai mult, ceaiul este de ajutor pentru persoanele care vor să slăbească.
 
Există şi studii care arată că doza exactă sau modul de preparare a ceaiului joacă un rol important pentru a păstra propietăţile antioxidante ale ceaiului. După ce au fost testate câte două varietăţi de ceaiuri (alb, verde şi negru) preparate cu apă caldă şi rece pentru a se măsura cantitatea de flavonoide, polifenoli şi antioxidanţii care luptă împotriva radicalilor liberi s-au observat diferenţe în funcţie de modul de preparare.
 
Ceaiul Verde
 
Acest tip de ceai este sensibil atât la durata de infuzare, cât şi la temperature apei. Cantitatea de flavonoide a rămas neschimbată fie că a fost lăsat la infuzat timp de 5 minute sau de 2 ore, dar infuzarea în apă rece timp de două ore a produs mai mulţi antioxidanţi. Cele mai  multe beneficii ale ceaiului verde pot fi obţinute în această ordine : ceai infuzat în apă rece timp de două ore, în apă fierbinte 5 minute, în apă fierbinte timp de două ore şi, în ultimul rând în apă rece pentru 5 minute.
 
Metoda corectă: Încearcă să infuzezi ceaiul în apă rece pentru a profita de toate propietăţile acestuia.
 
Ceaiul alb
 
Acest tip de ceai este mai afectat de perioada de infuzare şi nu de durată şi a  păstrat cea mai mare cantitate de antixidanţi în urma unei infuzii prelungite în apă fierbinte de până la două ore. Cu alte cuvinte, cu cât este lăsat mai mult timp la infuzat, cu atât are mai mulţi antioxidanţi.
 
Metoda corectă: Lasă ceaiul alb să se infuzeze o perioadă mai lungă de timp.
 
Ceaiul negru
 
Spre deosebire de ceaiul alb, cel negru pierde din antioxidanţi dacă este lăsat la infuzat o peioadă lungă de timp de în apă fierbinte.
 
Metoda corectă: Infuzează ceaiul negru în apă fierbinte, dar nu mai mult de 5 minute.
 
Sursa: CSID.
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase