Home » Știință » Uneori, eliminările nazale sunt doar nişte secreţii obişnuite, alteori însă poate fi ceva mult mai GRAV

Uneori, eliminările nazale sunt doar nişte secreţii obişnuite, alteori însă poate fi ceva mult mai GRAV

Publicat: 27.01.2016
În unele cazuri, secreţiile nazale se pot opri de la sine, dar există un pericol real în cazul ignorării acestei afecţiuni.
Aceasta este concluzia lui Joe Nagy din Arizona, după ce a suferit din cauza faptului că nasul său elimina secreţii de mai mult de un an.
 
„Am ajuns la punctul în care aveam şerveţele în toate buzunarele”, a declarat Nagy. După ce l-a consultat pe Joe Nagy, medicul i-a spus că ceea ce curge din nas este de fapt lichid cerebral, care se scurge prin intermediul cavităţii lui nazale.
 
„Am fost speriat de moarte, dacă e să spun adevărul”, a relatat Joe. Afecţiunea lui Nagy este cunoscută ca Rinoree CSF sau Rinoreea lichidului cefalorahidian. Deşi se consideră a fi o afecţiune rară, cazurile sunt mai frecvente decât am putea crede. 
În 2012, după ce a suportat secreţiile nazale timp de luni întregi, Aundrea Aragon a descoperit că are rinoree CSF. 
 
Rinoreea CSF este cauzată de o mică ruptură sau de o gaură în membrana care înconjoară creierul. Aceasta afecţiune poate apărea după traumatisme cerebrale severe, din cauza complicaţiilor de la intervenţiile chirurgicale sau de la o presiune înaltă din craniu (presiune intracraniană).
 
Deoarece creierul produce aproximativ 500 ml de lichid cefalorahidian în fiecare zi, un nas care elimină secreţii nazale cauzate de rinoreea LCR poate fi o problemă aparent fără de sfârşit. Şi pentru că nu are simtome neobişnuite, cei mai mulţi oameni ignoră această boală la început.
 
„Aceasta este una dintre cauzele cele mai comune care fac ca oamenii să stea cu nasul infundat şi să nu apeleze la ajutorul unui medic”, a declarat Peter Nakaji, neurochirurg la Institutul neurologice Barrow din Phoenix. 
 
În unele cazuri, secreţiile nazale se pot opri de la sine, dar există un pericol real în cazul ignorării acestei afecţiuni. Lăsat netratată, lichidul cefalorahidian se poate infecta, iar meningita va pune în pericol viaţa. Spre exemplu, Nagy a fost tratat, pentru început, de meningită şi mai apoi a fost diagnosticat cu rinoree CSF.
 
 
O intervenţie chirurgicală, de obicei, repară gaura din membrană şi eliminările nazale se opresc. Operaţia este realizată prin cavitatea nazală, în majoritatea cazurilor, şi nu necesită tăiere în craniu.
 
După ce a avut o problemă cu eliminările nazale timp de 18 luni, Joe Nagy nu credea că operaţia va avea succes. Intervenţia chirugicală a decurs, însă, cu succes, iar problema a fost soluţionată.
 
Sursa: Live Science
 
Citeşte şi: 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase