Home » D:News » Zaţul de cafea, un biocombustibil valoros şi nepoluant

Zaţul de cafea, un biocombustibil valoros şi nepoluant

Publicat: 15.05.2016
O firmă din Marea Britanie numită Bio-Bean transformă anual 50.000 de tone de zaţ de cafea în peleţi, un combustibil natural care arde fără a produce emisii de carbon.

Cele câteva linguriţe de zaţ care rămân după prepararea cafelei de dimineaţă în fiecare locuinţă par fără importanţă, dar colectarea acestui reziduu natural dintr-un oraş întreg poate genera o sursă de energie valoroasă.

Grădinarii şi producătorii de compost ştiu deja cât de util este acest material reciclabil, dar compania Bio-Bean a reuşit să-i dea altă destinaţie. Încă de la înfiinţarea sa în 2014, firma a lansat un serviciu de colectare a zaţului de cafea de pe teritoriul întregii ţări şi a deschis o fabrică de reciclare a acestuia.

Peleţii naturali produşi aici sunt folosiţi în principal pentru alimentarea de centrale termice şi boilere industriale. Compania reuşeşte pentru moment să recicleze în jur de 10% din zaţul de cafea din Marea Britanie, în jur de 50.000 de tone anual, cu ajutorul căruia poate furniza energia echivalentă alimentării a 15.000 de locuinţe.

Combustiblul pe bază de zaţ de cafea are o putere calorică mai mare decât a lemnului, iar costurile reciclării sunt mult mai mici decât în cazul altor reziduuri naturale. Colectarea lui este binevenită şi pentru patronii de cafenele sau restaurante, de exemplu, care se bucură astfel că scapă de grija gestionării deşeurilor.

În prezent, compania se gândeşte şi la alte utilizări ale zaţului de cafea, cum ar fi producerea de brichete pentru grătar sau pentru şeminee, precum şi obţinerea unor combustibili lichizi similiari biodiesel-ului.

Fondatorul companiei, Arthur Kay, spune că visul său este să poată alimenta autobuzele din Londra cu combustibilii pe bază de cafea şi estimează că zaţul produs în oraş este suficient pentru a asigura acest lucru.

Există şi alte iniţiative care au la bază reciclarea reziduurilor produse în urma consumului de cafea, cum ar fi utilizarea filtrelor. Vilma Farrel, o fostă jurnalistă din Brazilia care acum locuieşte la New York, a devenit celebră datorită lămpilor şi veiozelor pe care le confecţionează cu ajutorul filtrelor de cafea folosite, pe care le colectează personal din restaurante şi pe care le colorează cu acuarele.

Sursa: Rador

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Opoziția condusă de aliații lui Navalny vrea să se reorganizeze
Opoziția condusă de aliații lui Navalny vrea să se reorganizeze
John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte american. „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că acela nu duce nicăieri”
John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte american. „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că acela nu ...
Arheologii dezvăluie sfere de piatră dintr-un joc de societate din Grecia Antică
Arheologii dezvăluie sfere de piatră dintr-un joc de societate din Grecia Antică
Galaxia noastră s-ar putea evapora pe măsură ce stelele dispar din Calea Lactee
Galaxia noastră s-ar putea evapora pe măsură ce stelele dispar din Calea Lactee
Particule toxice de poluare a aerului, găsite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți
Particule toxice de poluare a aerului, găsite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți
Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci
Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci
Ihtiozaurii nu concurau pentru hrană, ci își împărțeau resursele
Ihtiozaurii nu concurau pentru hrană, ci își împărțeau resursele
Ce a lăsat în urmă asteroidul lovit de nava spațială DART?
Ce a lăsat în urmă asteroidul lovit de nava spațială DART?
Premiul Nobel pentru Literatură 2022, acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux
Premiul Nobel pentru Literatură 2022, acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux
Criminalii în serie au ajuns să fie din ce în ce mai puțini. De ce?
Criminalii în serie au ajuns să fie din ce în ce mai puțini. De ce?
Răzvan Petrovici este invitat la ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’, vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00
Răzvan Petrovici este invitat la ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’, vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00
Un studiu pune la îndoială tot ce credeam că știm despre Alzheimer. Care ar fi de fapt cauza bolii?
Un studiu pune la îndoială tot ce credeam că știm despre Alzheimer. Care ar fi de fapt cauza bolii?
Test de cultură generală. Ce culoare găsim pe 75% dintre drapelele lumii?
Test de cultură generală. Ce culoare găsim pe 75% dintre drapelele lumii?
Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Un nou supercontinent se formează chiar „sub picioarele noastre”
Un nou supercontinent se formează chiar „sub picioarele noastre”
Cum a reacționat Kremlinul la planul de pace propus de Elon Musk?
Cum a reacționat Kremlinul la planul de pace propus de Elon Musk?
Elon Musk s-a răzgândit, din nou, în privința cumpărării platformei Twitter
Elon Musk s-a răzgândit, din nou, în privința cumpărării platformei Twitter
Ce știe NATO despre poziţionarea sistemelor nucleare ruse?
Ce știe NATO despre poziţionarea sistemelor nucleare ruse?