Home » D:News » Zaţul de cafea, un biocombustibil valoros şi nepoluant

Zaţul de cafea, un biocombustibil valoros şi nepoluant

Publicat: 15.05.2016
O firmă din Marea Britanie numită Bio-Bean transformă anual 50.000 de tone de zaţ de cafea în peleţi, un combustibil natural care arde fără a produce emisii de carbon.

Cele câteva linguriţe de zaţ care rămân după prepararea cafelei de dimineaţă în fiecare locuinţă par fără importanţă, dar colectarea acestui reziduu natural dintr-un oraş întreg poate genera o sursă de energie valoroasă.

Grădinarii şi producătorii de compost ştiu deja cât de util este acest material reciclabil, dar compania Bio-Bean a reuşit să-i dea altă destinaţie. Încă de la înfiinţarea sa în 2014, firma a lansat un serviciu de colectare a zaţului de cafea de pe teritoriul întregii ţări şi a deschis o fabrică de reciclare a acestuia.

Peleţii naturali produşi aici sunt folosiţi în principal pentru alimentarea de centrale termice şi boilere industriale. Compania reuşeşte pentru moment să recicleze în jur de 10% din zaţul de cafea din Marea Britanie, în jur de 50.000 de tone anual, cu ajutorul căruia poate furniza energia echivalentă alimentării a 15.000 de locuinţe.

Combustiblul pe bază de zaţ de cafea are o putere calorică mai mare decât a lemnului, iar costurile reciclării sunt mult mai mici decât în cazul altor reziduuri naturale. Colectarea lui este binevenită şi pentru patronii de cafenele sau restaurante, de exemplu, care se bucură astfel că scapă de grija gestionării deşeurilor.

În prezent, compania se gândeşte şi la alte utilizări ale zaţului de cafea, cum ar fi producerea de brichete pentru grătar sau pentru şeminee, precum şi obţinerea unor combustibili lichizi similiari biodiesel-ului.

Fondatorul companiei, Arthur Kay, spune că visul său este să poată alimenta autobuzele din Londra cu combustibilii pe bază de cafea şi estimează că zaţul produs în oraş este suficient pentru a asigura acest lucru.

Există şi alte iniţiative care au la bază reciclarea reziduurilor produse în urma consumului de cafea, cum ar fi utilizarea filtrelor. Vilma Farrel, o fostă jurnalistă din Brazilia care acum locuieşte la New York, a devenit celebră datorită lămpilor şi veiozelor pe care le confecţionează cu ajutorul filtrelor de cafea folosite, pe care le colectează personal din restaurante şi pe care le colorează cu acuarele.

Sursa: Rador

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze