Home » D:News » Anunţ de proporţii: TOATE cercetările ştiinţifice vor fi cu acces liber. ‘’ Este o decizie care va schimba viaţa’’ – VIDEO

Anunţ de proporţii: TOATE cercetările ştiinţifice vor fi cu acces liber. ‘’ Este o decizie care va schimba viaţa’’ – VIDEO

Anunţ de proporţii: TOATE cercetările ştiinţifice vor fi cu acces liber. ‘’ Este o decizie care va schimba viaţa’’ – VIDEO
Publicat: 31.05.2016
Această săptămână a fost una revoluţionară pentru ştiinţă.

Unii dintre cele mai proeminenţi lideri mondiali au anunţat o iniţiativă conform căreia documentele ştiinţifice europene să fie puse la dispoziţie în mod liber pentru toată lumea până în 2020.

În cele din urmă, angajamentul se bazează pe trei principii esenţiale: „schimbul de cunoştinţe în mod liber”, „accesul liber” şi „reutilizarea datelor din cercetare”.

Acest lucru ar transforma în totalitate modelul de abonament care prevede plata pentru utilizarea mai multor reviste ştiinţifice. De asemenea, acest lucru ar submina practica comună a rapoartelor de eliberare sub embargo (o metodă care permite revistelor ştiinţifice să favorizeze anumiţi comunicatori ştiinţifici şi membri ai mass-media în detrimentul altora).

În cele din urmă, această decizie vine ca urmare a unei reuniuni a Consiliului de Competitivitate, care include ministere de ştiinţă, de inovaţii, comerţ şi industrie. Statele membre ale Uniunii Europene sunt membre ale acordului cu privire la valoarea şi angajamentul acestui nou obiectiv al accesului deschis.

În cazul în care obiectivul va fi îndeplinit către 2020, milioane de oameni (literalmente) ar avea acces liber la cunoştinţele şi informaţiile oferite de experţii în fizică, astronomie, matematică, inginerie, biologie … lucru care ar face ştiinţele accesibile publicului larg.

„Aceasta este o decizie care va schimba viaţa. Aşa cum este valabil pentru toate marile revoluţii, obiectivul va fi dificil de realizat, va fi nevoie de multă supraveghere şi planificare”, a declarat şeful european de ştiinţă Carlos Moedas.

„Mijloacele sunt încă oarecum vagi, dar determinarea de a atinge obiectivul de a avea toate articolele ştiinţifice accesibile în mod liber, până în 2020, este binevenită”, afirmă Stevan Harnad, de la Universitatea Quebec din Canada, care optează de mult timp pentru accesul liber.

Până acum, Consiliul a oferit prea puţine detalii legate de modul în care ţările vor face tranziţia completă pentru a deschide accesul şi pentru a respecta termenul limită.

”Nu este deloc o ambiţie uşoară”, notează, într-o declaraţie, reprezentanţii Ligii Universităţilor Europene de Cercetare.

Şi, în timp ce acesta nu va fi un drum uşor, oficialii guvernamentali olandezi afirmă că şi-au asumat sarcina.

„Aceasta nu este o lege, este o orientare politică pentru cele 28 de guverne. Cel mai important lucru este că există un consens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Competitivitate.

Sursa: Science Alert

Vă recoamndăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase