Home » D:News » Dieta care poate proteja ochii de cataractă

Dieta care poate proteja ochii de cataractă

Publicat: 27.07.2016
Dieta care poate proteja ochii de cataractă
Cercetătorii au declarat că studiul a fost observaţional.

Un nou studiu, publicat în revista de oftalmologie din Marea Britanie, sugerează că pensionarii şi-ar putea îmbunătăţi vederea pur şi simplu prin consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C.

Experţii au descoperit că persoanele în vârstă, care au mâncat constant fructe şi legume bogate în vitamina C, au avut cu 33% şanse mai mici de a dezvolta cataractă faţă de cei care nu au consumat destulă vitamina C în dieta lor, notează CSID.

Printre alimentele bogate în vitamin C se numără papaya, coacăzele negre, cireşele, kiwi, portocalele, ardeiul roşu şi verde, căpşunile, broccoli, lămâile, grapefruitul şi piersicile.

Studiul a analizat progresia cataractei verificând ochii a 324 de perechi de gemeni de sex feminin, având în jur de 60 de ani, timp de 10 de ani.

Cercetătorul principal, Profesorul Chris Hammond, de la Kings College din Londra, a declarat: „modificari dietetice simple, cum ar fi creşterea aportului de fructe şi legume, ca parte a unui regim alimentar mai sănătos, ar putea ajuta în a-i proteja de cataractă”.

Simultan cu testarea vederii lor, participanţilor le-a fost monitorizat aportul de vitamina C din alimentaţie.

Participanţii care au avut un aport mai mare de vitamina C, au fost asociaţi cu o reducere a riscului de progresie a cataractei de 33% la finalul perioadei de 10 ani a studiului. Chirurgia cataractei este cea mai frecventă operaţie efectuată în Marea Britanie, cu mai mult de 300.000 de proceduri în fiecare an.

Lichidul din ochi care înconjoară cristalinul, care previne oxidarea acestuia şi îl protejează să nu devină tulbure, este bogat în vitamina C. Se crede că un aport crescut de vitamina C în dietă are un efect protector asupra cristalinului, contra progresiei cataractei prin creşterea vitaminei C disponibile în lichidul ochiului.

„Nu am găsit un risc redus la persoanele care au luat suplimente de vitamine, deci se pare că o dietă sănătoasă este mai bună decât suplimentele”.

Cercetătorii au declarat că studiul a fost observaţional şi nu s-a dovedit o corelaţie cauză şi efect – este posibil ca persoanele care au avut un nivel ridicat de vitamina C în alimentaţie să fi avut şi un regim alimentar mai sănătos general vorbind, care să afecteze sănătatea ochiilor lor.

Citeşte continuarea în CSID!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase