Home » D:News » Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeş, pe 13 august. La Catedrala Episcopală şi Regală este, însă, şantier – FOTO, VIDEO

Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeş, pe 13 august. La Catedrala Episcopală şi Regală este, însă, şantier – FOTO, VIDEO

Publicat: 02.08.2016
Pregătirile pentru înmormântarea Reginei Ana, care va avea loc pe 13 august, sunt în plină desfăşurare la Curtea de Argeş, acolo unde se află Catedrala Episcopală şi Regală, la care se mai lucrează încă şi care va fi inaugurată în aceeaşi zi.

Luni seara, câţiva muncitori lucrau în interiorul Catedralei Episcopale şi Regale, care are o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi şi care va adăposti, în cripte, trupurile membrilor Familiei Regale.

Galerie foto

vezi galeria
10 foto

Primarul municipiului, Constantin Panţurescu, a declarat că înmormântarea Reginei Ana va avea loc în data de 13 august, începând cu ora 15.00.

„În urmă cu vreo doi ani se vorbea despre boala Majestăţii sale, dar faptul că trecuse atâta timp mă făcuse să sper că va apuca cel puţin aniversarea vârstei de 93 de ani, care este în septembrie. Iată că nu a avut parte de împlinirea frumoasei vârste pe care eu i-o doream din tot sufletul. Faptul că este de religie catolică impune probabil o slujbă făcută de reprezentantul bisericii catolice din România, aşa mi se pare firesc. Pot să vă spun că la înmormântarea Reginei Elisabeta, care trecuse la ortodoxism, s-a făcut atât slujbă protestantă, cât şi slujbă ortodoxă, deci ambele tipuri de slujbă, una în Bucureşti, cealaltă la Curtea de Argeş. Cred că în cazul Reginei Ana va fi o slujbă romano-catolică, deşi la momentul căsătoriei sale Papa Pius al 12-lea a excomunicat-o pentru refuzul său de a se căsători în rit catolic şi a-şi boteza copiii catolic. După cum ştiţi, toate cele cinci principese sunt botezate ortodox. Din ce am auzit eu, mormintele sunt gata, se află la un demisol, exact unde trebuie să fie o necropolă regală organizată după toate regulile unui astfel de aşezământ şi partea de morminte este gata. Mai sunt alte lucrări conexe pe partea de mobilier”, a declarat managerul muzeului din Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache.
Cele 12 mormintele regale de la Curtea de Argeş sunt amplasate chiar la intrarea în noua Catedrală Episcopală şi Regală, care are o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi.
 

Nicolae Drăgoi, şeful lucrării, a declarat că aceasta „a fost dificilă, pe bolţi. E construită din cărămidă ambientală, iar structura este făcută în condiţiile impuse de lege, cu fier şi cu ciment. Zona din faţă este mai specială, având mormintele regale, 12 la număr. Este solidă, din beton armat şi are o adâncime de 2 metri şi jumătate”.

„Sunt 12 locuri de veci pentru reprezentanţii Casei Regale, aşezate stânga – dreapta, şase şi şase şi a reprezentat o prioritate maximă pentru noi. Între Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Casa Regală există un protocol încheiat cu acest scop”, a declarat, la rândul său, Caliopie Ichim, consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Catedrala care urmează să fie inaugurată în 13 august poartă hramul Sfintei Muceniţe Filofteia şi al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Piatra de temelie a acesteia a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta şi de soţul acesteia, Radu Duda.

Executivul condus de Dacian Cioloş intenţionează să declare ziua de 13 august – ziua în care va fi înmormântată Regina Ana, ca zi de doliu naţional, declarau pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

”Nu ştiu dacă avem timp să luăm decizia în şedinţa de miercuri, 3 august, dar acest lucru se poate stabili şi la următoarea şedinţă de Guvern”, au adăugat sursele citate.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

Regele Mihai I şi Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Sursa: Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase