Prima pagină D:News

Ţara care şi-a vândut cinci insule. Acum 10 ani considerau gestul ''o ruşine naţională''

Redactia Descopera.ro | 08.14.2016 | ● Vizualizări: 4641

Deşi în urmă cu 10 ani posibila vânzare a insulelor croate era considerată o catastrofă şi o ruşine naţională, în ultimii 14 ani Croaţia şi-a vândut cinci insule.

Printre primele, s-a vândut în 2002 cu nouă milioane de kuna (1,1 miliane de euro) Insula Smokvica, apoi s-a vândut în 2005 cu şase milioane de euro Insula Jakljan.

Potrivit presei, pe partea croată a Mării Adriatice există 1.244 de insule şi insuliţe, dintre care 65 sunt populate, dar în proprietatea statului sunt 85% dintre ele şi nu sunt de vânzare.

Potrivit legislaţiei croate, dacă un proprietar privat doreşte să vândă o insulă, se aplică dreptul de preempţiune, ceea ce înseamnă că prioritate are administraţia locală şi de stat şi apoi, dacă aceastea nu sunt interesate, se vinde dezvoltatorului privat.

Cu toate acestea, contractul de vânzare-cumpărare nu garantează un drept de proprietate asupra întregii suprafeţe, deoarece o fâşie de-a lungul coastei cu lăţimea de cel puţin şase metri rămâne bun public.

Acesta este motivul pentru care insulele croate nu sunt atât de atractive pentru cumpărători, deşi preţurile variază între 11 şi 70 de euro pe metru pătrat.

Sursa: Rador