Home » D:News » Sute de ani, specialiştii s-au chinuit să descifreze acest manuscris. O decizie luată recent ar putea duce la dezlegarea misterului- FOTO

Sute de ani, specialiştii s-au chinuit să descifreze acest manuscris. O decizie luată recent ar putea duce la dezlegarea misterului- FOTO

Publicat: 25.08.2016
Manuscrisul datează din perioada 1404-1438.

Manuscrisul Voynich, o carte din secolul al XV-lea scrisă într-o limbă codificată pe care nimeni nu a putut-o descifra până acum, urmează să fie copiat pentru prima dată. Vreme de câteva sute de ani, cei mai buni criptografi din lume au încercat să îşi desluşească misterul, însă niciunul nu a reuşit deocamdată acest lucru. Cercetătorii speră, totuşi, că cele 900 de copii care vor fi puse în circulaţie i-ar putea ajuta să obţină rezultatele dorite. 

În momentul de faţă, documentul se află în custodia Bibliotecii de Manuscrise şi Cărţi Rare din cadrul Universităţii Yale. Datorită vechimii şi rarităţii sale, foarte puţini oameni au avut până acum ocazia să îl studieze îndeaproape. 

Foto:yale.edu

Până acum, nicio editură din lume nu a primit permisiunea de a face copii manuscrisului. Cu toate acestea, după mai bine de 10 ani de solicitări, spaniolii de la Siloe au reuşit, într-un final, să obţină acest beneficiu. Firma urmează să realizeze 898 de copii, pe care le va pune la dispoziţia publicului la preţul de 9000 de dolari/bucată. 

Există numeroase teorii legate de originea misteriosului manuscris. Una dintre acestea menţionează faptul că el a fost realizat de călugărul franciscan şi, totodată, ,,magicianul” Roger Bacon, în secolul al XIII-lea, iar pentru faptul că a aruncat o ,,vrajă” asupra cărţii, monahul a fost încarcerat. Alte teorii susţin că lucrarea este opera lui Leonardo da Vinci sau chiar a extratereştrilor. Singura informaţie certă pe care o ştim despre document până acum este cea rezultată din datarea cu radiocarbon: cartea a fost redactată în perioada 1404-1438. 

 Foto:yale.edu

Manuscrisul a fost denumit după anticarul lituanian Wilfrid Voynich, care a susţinut că a achiziţionat cartea în anul 1912 de la călugării iezuiţi din Italia. Din acest moment, documentul începe să devină cunoscut lumii întregi. 

Conţinutul cărţii este cu adevărat spectaculos. În paginile sale întâlnim numeroase ilustraţii reprezentând plante bizare, figuri umane şi chiar constelaţii. Toate acestea încadrează un text redactat într-o limbă pe care nimeni nu a reuşit să o descifreze până acum. 

Foto:yale.edu

,,Ilustraţiile au adesea descrieri care oferă indicii pentru a descifra codul în care este scris textul. Acest lucru s-a dovedit a fi însă doar o iluzie”, declara în 2013 Reed Johnson, unul dintre numeroşii autori care au publicat până acum cărţi despre Manuscrisul Voynich. 

Cel mai probabil, bibliotecile importante şi instituţiile de cercetare vor intra în posesia celor 898 de copii ale celebrei cărţi. Noi va trebui, însă, să ne mulţumim consultând documentul pe internet

De-a lungull timpului şi al cercetărilor au existat foarte multe teorii despre acest manuscris, inclusiv că ar fi unul Illuminati.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Cea mai misterioasă carte din lume este cu un pas mai aproape de a fi descifrată (GALERIE FOTO)

                                          A fost spart codul celui mai enigmatic manuscris din lume? Un savant susţine că a descifrat 10 cuvinte din manuscrisul Voynich (VIDEO)

                                              Cel mai misterios manuscris din lume – descifrat cu ajutorul botanicii?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase