Prima pagină D:News

NASA a restabilit legătura indirectă cu Soarele, pe care a pierdut-o timp de doi ani

Oana Bujor 08.25.2016 | ● Vizualizări: 1425

NASA a reuşit să restabilească contactul cu sonda care observa Soarele după ce a pierdut contactul cu aceasta în 2014.

Sâmbătă seara, NASA a primit un semnal din partea sondei pierdute STEREO-B. În acest moment este neclară starea sondei după ce a călătorit prin spaţiu timp de doi ani. Nasa a pierdut contactul cu ea pe 1voctombrie 2014, după ce o resetare a sistemului a fost comandată de la sol. STEREO-A  încă funcţionează în parametri normali.

,,Echipa din spatele lui STEREO Mission Operation a realizat un plan de redresare, restabilire a altitudinii şi reevaluare a subsistemelor,'' a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai NASA.

A doua sondă STEREO-A a fost lansată în octombrie 2006 şi trebuia să fie activă până în 2008. Prin extinderea misiunilor au apărut noi provocări, de exemplu ambele sonde au orbitat pentru trei luni în spatele Soarelui, în 2015.

STEREO-B a fost pierdută atunci când NASA testa una dintre comenzile de resetare care se utilizează în timpul conjuncţiilor solare. Experţii se aşteptau ca fenomenul să apară între ianuarie şi martie 2015, când STEREO-B  şi-a mutat traiectoria în spatele Soarelui.  Ambele sonde au un cronometru care se resetează o dată la 72 de ore atunci când nu mai poate comunica cu cei de pe Pământ. În 2014 experţii au oprit intenţionat legătura cu sonda STEREO-A pentru a testa procesul, rezultatele fiind pozitive. 

În 2015, echipa a concluzionat că unitatea de măsurare a inerţiei trimitea către Pământ informaţii greşite.

Sursa: Space

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
 
Tag-uri: nasa | legatura | sonda