Home » D:News » Turcii inaugurează cel mai lung pod suspendat cu sistem feroviar din lume – VIDEO

Turcii inaugurează cel mai lung pod suspendat cu sistem feroviar din lume – VIDEO

Autor: Mihaela STOICA 08.26.2016
Turcia inaugurează vineri cel de al treilea pod peste Bosfor, care va lega partea asiatică şi cea europeană a Istanbulului.

Denumit Yavuz Sultan Selim, după unul dintre cei mai mari sultani, şi realizat în urma unei investiţii private de circa 800 milioane de euro, acesta este cel mai lung pod suspendat cu sistem feroviar din lume, cu o lungime de 1,4 kilometri şi o lăţime de 59 de metri, opt benzi de circulaţie şi două linii de cale ferată.

Cu o înălţime de 323 de metri, pilonii celui mai lung pod feroviar din lume îi întrec pe cei ai Viaductului de la Millau, dar rivalizeaza cu cei ai turnului Eiffel (324 metri).

Turcii estimează că prin reducerea timpului şi energiei consumate, noul pod va aduce economii anuale de circa 1,75 de miliarde de dolari şi, totodată, va contribui la reducerea poluării şi a traficului în Istanbul.

Pe noul pod ar urma să treacă zilnic 135.000 de vehicule, iar taxa de trecere din Europa spre Asia va fi de 9,9 lire turceşti (2,98 euro) pe automobil, în timp ce trecerea în sens invers va fi gratuită.

Sursa: Independent