Home » D:News » Cele 50 de bombe nucleare din Turcia. Cât de periculoase sunt

Cele 50 de bombe nucleare din Turcia. Cât de periculoase sunt

Publicat: 18.08.2016
Baza aeriană Incirlik din sudul Turciei adăposteşte în jur de 50 de bombe cu hidrogen, arme din timpul războiului rece, într-o perioadă în care tacticienii nu începuseră să ia în calcul rachetele balistice.

Bombele trebuiesc aruncate din avioane, dar asta nu le face mai inofensive, pentru că sunt de până la zece ori mai puternice decât armele folosite la Hiroşima şi Nagasaki, şi simpla lor prezenţă creează tensiune. Baza, care adăposteşte mai multe arme nucleare decât oricare altă bază NATO, se află la 110 kilometri de graniţa cu Siria, scrie Mediafax.

Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia baza nu a avut energie electrică, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.

În timpul evenimetelor nivelul de alarmă al bazei a fost stabilit la cel mai ridicat nivel, echivalent al unui atac terorist iminent. După tentativa de lovitură de stat, comandantul bazei, generalul Bekir Ercan Van şi alţi nouă ofiţeri au fost arestaţi.

Experţii spun că valoarea de simbol a armelor nucleare pe care Statele Unite le păstrază în Turcia, Germania, Olanda, Belgia şi Italia este mai mare decât importanţa lor militară, pentru că ar demonstra angajamentul americanilor faţă de alianţă, ar determina alianţii să renunţe la fabricarea propriilor arme nucelare şi ar intimida Rusia.

Dincolo de angajamente şi intimidări, însă, apar problemele de securitate. În urmă cu cinci ani în baza Kleine Brogel din Belgia câţiva activişti pentru pace au trecut de garduri, au pătruns într-un depozit conţinând arme nuclare, au lipit afişe şi au filmat, totul timp de o oră. În cele din urmă un soldat belgian a venit să-i reţină, cu o armă descărcată.

Conform unei postări pe blogul Federation of American Scientists de la finele anului trecut, autorităţile americane au început să se preocupe de securitatea depozitelor cu arme nucleare cu 20 de ani prea târziu, programând abia în urmă cu câteva luni construcţia unor perimetre de securitate în jurul a 21 de spaţii de depozitare aflate la Incirlik. Un upgrade de securitate a fost programat şi la baza Aviano din Italia.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase