Home » D:News » Un monument antic din pietre masive, descoperit pe ţărmul estic al Mării Caspice. Misterul din spatele lui

Un monument antic din pietre masive, descoperit pe ţărmul estic al Mării Caspice. Misterul din spatele lui

Publicat: 19.11.2016
Un monument antic din pietre masive, descoperit pe ţărmul estic al Mării Caspice. Misterul din spatele lui
Un complex masiv din pietre, care datează de acum 1.500 de ani şi care se pare că a fost construit de triburile nomade, a fost descoperit pe ţărmul de est al Mării Caspice, în Kazakhstan.

Complexul cuprinde numeroase structuri de piatră care sunt aşezate pe o o distanţă de 120 de hectare, conform celor afirmate de către arheologi în publicaţia Civilizaţii Antice din Sciţia până în Siberia. Cea mai mică structură are dimensiunile de 4m înălţime şi 4m lăţime, iar cea mai mare are înălţimea de 112m şi lăţimea de 79m.

Structura este realizată din lespezi de piatră aşezate vertical pe suprafaţa pământului. Unele dintre pietre, care sunt asemănătoare cu cele care alcătuiesc Stonehenge-ul, au sculptate arme şi diferite creaturi. A fost descoperită şi o şa în alcătuirea căreia s-a folosit şi argintul şi care prezintă scene sălbatice, cerbi şi animale de pradă, care se pare că ar fi lei.

În anul 2010, un bărbat pe nume F. Akhmadulin, care locuia într-o localitate numită Aktau, a folosit un detector de metale în Altÿnkazgan, localizat în Peninsula Mangÿshlak, lângă ţărmul de est al Mării Caspice, moment în care a găsit acea şa şi alte artefacte.

Atunci când excavaţiile au fost demarate, în anul 2014, arheologii au descoperit structura de piatră unde Akhmadulin a descoperit şaua. Mai mult, au descoperit 2 obiecte de bronz, care se presupune că sunt rămăşiţele unui bici.

Forma şi decoraţiile regăsite pe acea şa indică faptul că datează din perioada de colaps a Imperiului Roman, atunci când hunii migrau pe teritoriul Asiei şi al Europei. Nu este clar de ce acest arfefact a fost plasat în interiorul acestei structuri, dar se crede că a fost creată pentru a fi folosită în timpul unor ritualuri. Mai mult, au descoperit rămăşiţele unui schelet înhumat în acest loc şi se crede că era folosită şi la ceremoniile de înhumare, dar în urma unor analize mai detaliate s-a concluzionat că acesta data dintr-o perioadă mai târzie faţă de cea în care a fost depusă acea şa în interiorul complexului.

Sursa: Live Science

Citeşte şi:

De ce hunii au invadat Europa şi nu China?

Hunii – Nomazii care au umilit Roma

Şi în Israel există un Stonehenge, însă este greu de observat de la sol

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase