Home » D:News » CIA a făcut publice aproximativ 13 milioane de documente secrete

CIA a făcut publice aproximativ 13 milioane de documente secrete

Publicat: 19.01.2017
CIA a făcut publice aproximativ 13 milioane de documente secrete
Este pentru prima dată când agenţia americană publică online asemenea documente, după lansarea unui proces în acest sens de către un ONG. Printre documente se numără inclusiv rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum şi date despre observarea unor OZN-uri.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a publicat online miercuri după-amiază aproximativ 13 milioane de documente desecretizate. Publicarea s-a făcut sub presiunea unui ONG care a preluat documente cu acces limitat în arhive şi le-a pus online. Este totuşi pentru prima dată când asemenea documente ajung într-o zonă publică fără restricţii. Printre documente se numără inclusiv rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum şi date despre observarea unor OZN-uri, relatează BBC.

Întreaga arhivă este formată din aproximativ 800.000 de fişiere, care conţin împreună 13 milioane de pagini. De asemenea, printre aceste documente se numără rapoarte întocmite de Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub doi preşedinţi americani, Richard Nixon şi Gerald Ford. Alte sute de mii de pagini sunt dedicate unor analize ale serviciilor de informaţii, precum şi mai multor cercetări ştiinţifice de importanţă pentru CIA. Printre documentele neobişnuite publicate online se numără rapoarte ale aşa-numitelor proiecte Stargate.

Aceste proiecte s-au desfăşurat în perioada 1970-1995 şi au explorat potenţiale fenomene psihice şi experienţe extrasenzoriale cu aplicaţii militare şi civile. Se pare că americanii au executat un experiment inclusiv asupra mediumului Udi Geller în 1973.

Rapoartele experimentului arată cum mediumul a reuşit să reproducă parţial anumite imagini, care erau desenate într-o cameră separată, uneori cu o acurateţe ridicată. Agenţii au notat că mediumul şi-a demonstrat abilitatea de percepţie paranormală ”într-o manieră convingătoare şi lipsită de ambiguitate”.

De asemenea, există o colecţie de rapoarte despre farfurii zburătoare şi chiar o reţetă pentru cerneală invizibilă. Deşi multe din aceste documente erau publice încă de la mijlocul anilor ’90, oamenii întâmpinau obstacole atunci când doreau să le consulte.

Activiştii MuckRock au dat în judecată agenţia de informaţii pentru a forţa publicarea online a documentelor, iar procedurile legale au durat mai bine de doi ani. De asemenea, jurnalistul Mike Best a strâns din donaţii 15.000 de dolari pentru a vizita arhivele, a printa documentele şi a le încărca online.

Arhiva CIA online aici.

Sursa: Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

PREDICŢIILE de acum 15 ani ale CIA despre lumea din 2015. Ce s-a adeverit şi ce nu

Spionajul PSI, asul din maneca CIA

Misiunea periculoasă a CIA prin care au răpit o navă spaţială sovietică

OSS, organizaţia ce a precedat CIA. Printre acţiunile coordonate de ea: luptele de gherilă şi sabotajul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase