Prima pagină D:News

Sabia de paradă a lui Alexandru Ioan Cuza expusă la Muzeul Naţional Cotroceni

Redactia Descopera.ro | 01.21.2017 | ● Vizualizări: 1101
Muzeul National Cotroceni. Credit: Wikipedia     + zoom
Galerie foto (1)

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis vizitatorilor, marţi, 24 ianuarie, pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a putea aniversa cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a devenit reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan-Cuza şi de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor.

În cadrul turului, în apartamentele Cuza, vizitatorii vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale ce au aparţinut familiei Cuza, documente originale, precum şi sabia de paradă a domnitorului. Sabia i-a fost dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici. Lama poartă inscripţia „Amicus certus in re incerta” (în traducere liberă „Prietenul la nevoie se cunoaşte”), mânerul îl înfăţişează pe Sf. Andrei, la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Imperiul Otoman. Teaca, terminată printr-un cap de leu, este împodobită cu sute de diamante şi smaralde. Pe ea apar monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza şi Mihail Obrenovici.

Sursa: Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ziua în care A.I.Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii

În urmă cu 196 de ani s-a născut Alexandru Ioan Cuza. Conspiraţia din spatele abdicării sale

Topul conspiratiilor si controverselor politice romanesti

Muzeul Naţional Cotroceni: Evocarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial