Home » D:News » Care este ecuaţia corectă a fericirii

Care este ecuaţia corectă a fericirii

Publicat: 14.02.2017
Oamenii vorbesc depre fericire doar atunci când retrăiesc anumite amintiri şi îşi imaginează că o dorinţă anume li se va indeplini. De multe ori însă, pun fericirea în relaţie cu trecutul şi viitorul, aşa că uită totalmente de prezent. În opinia specialiştilor, acesta este un lucru total greşit, pentru că, de multe ori, fericirea poate fi doar la un pas distanţă.

“Pentru cei mai mulţi, fericirea înseamnă a avea ceva extern, care să le umple golul intern. Acesta este însă complexul de inferioritate, care se naşte din traumele trecutului sau prezentului. Când sunt copii îşi doresc să crească şi să devină adulţi. Când sunt adulţi vor să realizeze lucruri măreţe, pentru ca mai apoi să îşi “dorească” să retrăiscă sentimentele frumoase ale copilăriei. Când sunt singuri se gândesc că vor fi fericiţi doar atunci când vor avea o relaţie. Se îndrăgostesc de o persoană, la început o divinizează, după un timp o consideră sursa propriilor nefericiri.

Când sunt bolnavi, de multe ori, se gândesc cât de bine le era când erau sănătoşi. Îşi promit câte în lună, dar îşi revin din boală şi revin la vechile obiceiuri. Omul se compară tot timpul cu ceilalţi. Ce fericiţi sunt alţii pentru că au maşină, casă, bani, sănătate etc. Când ajunge să aibă ceea ce aveau ceilalţi, găseşte alte elemente de comparaţie, stabilieşte o altă competiţie cu el însuşi şi cu viaţa, aşa că redevine nefericit’’, spune psihoteraputul Constantin Cornea pentru Gândul.

Fericirea înseamnă în primul rând să fii în acord cu tine, cu ceea ce eşti, cu ceea ce ai, ce ceea ce reprezinţi. “De fapt, acesta este echilibrul. Ecuaţia corectă este: fericire = echilibru intern. Din păcate, clipa se trăieşte în grabă, pentru că există fuga asta permanentă după himere. În general, ne gândim la viitor, dar pierdem astfel plăcerea de a trăi clipa”, adaugă Constantin Cornea.

În opinia specialistului, clipa o trăiasc doar cei care ştiu că nu mai au mult de trăit. “Doar ei îţi pot spune cât de mult îşi doresc să dureze o clipă, restul sunt doar oameni în alergare. Trăiţi clipa, până nu vă forţează viaţa să o valorizaţi!

Familia, copiii, o strângere de mână, un zâmbet, o glumă, un salut, o faptă bună, natura, culorile, muzica, poezia, teatrul, lectura, toate astea descriu clipe de fericire.

Clipa este o fotografie a unui moment în timp. Zâmbiţi măcar să daţi bine în fotografie. Bucuraţi-vă, ca şi cum cineva ar sta după voi cu un aparat de fotografiat tot timpul,  doar aşa albumul vieţii voastre va fi plin de bucurie”, mai spune Constantin Cornea pentru Gândul.

Pentru a tinde spre fericire, omul trebuie să descopere ce înseamnă acesta pentru el. „Poţi afla fericirea dacă îl priveşti pe celălalt sau ceva ce îţi aduce bucurie. Fericirea este un termen filozofic, este un deziderat, nu un plan.

De aceea, dacă te consideri nefericit, este cazul să îţi reevaluezi viaţa cu toate aspectele ei principale. În acest sens, poţi pleca de la planul următor!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase