Home » D:News » Un vultur monument cu becuri în cioc şi pe aripi, motiv de dispută între primar şi localnici – Galerie Foto

Un vultur monument cu becuri în cioc şi pe aripi, motiv de dispută între primar şi localnici – Galerie Foto

Un vultur monument cu becuri în cioc şi pe aripi, motiv de dispută între primar şi localnici – Galerie Foto
Publicat: 24.03.2017
Autorităţile din Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, vor să intervină asupra unui monument de interes naţional reprezentând un vultur, care are montate becuri pe cioc şi pe aripi, pentru eliminarea acestora fiind nevoie de acordul populaţiei, care este împotriva modificării simbolului.
Primarul din Filipeştii de Pădure, Costel Morărescu, vrea, ca după 75 de ani de la crearea monumentului, să desfiinţeze becurile, care sunt arse, conform Mediafax

Galerie foto

vezi galeria
8 foto
 
Vulturul din Filipeştii de Pădure a fost ridicat de veteranii de război şi ei sunt cei care au decis, în urmă cu 75 de ani, să monteze becuri pe aripile şi în ciocul vulturului.
 
„Monumentul a fost ridicat în perioada anilor 1942-1943 de un grup de iniţiativă al veteranilor de la primul război mondial. Dorinţa lor a fost aceea de a se monta acest vultur pe monument. Eu sunt primar de 20 de ani, chiar s-au ridicat aceste probleme în consiliul local. E declarat monument naţional, modificări ca să poţi aduce la aceste beculeţe. Poate doar să venim din nou cu discuţii în consiliul local privind modificarea acestora”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Costel Morărescu, primarul din Filipeştii de Pădure.
 
Acesta a mai precizat că becurile nu mai funcţionează şi vrea să demonteze lămpile, însă nu înainte de a întreaba populaţia.
 
„Ele aveau culorile tricolorului, aşa a fost iniţiativa celor de atunci: roşu, galben şi albastru. Nu au mai funcţionat. Noi am pus altele, am făcut o nouă instalaţie în jurul monumentului. Nu mi-au plăcut de la început. Probabil suntem unicat în Prahova sau în România”, a adăugat edilul.
 
O astfel de modificare a vulturului monument nu este pe placul localnicilor, care cred că „e frumos aşa”.
 
„E monument din 1916. Cu bunicii mei. Aşa au vrut ei la vremea respectivă să monteze becurile. Trebuie păstrate. E monument istoric”, a declarat un localnic.
 
„E frumos. Ce au lămpile? Nu au nimic”, a spus un alt localnic.
 
Un alt locuitor din Filipeştii de Pădure crede că monumentul este „interesant” şi că „se vede foarte bine noaptea”.
 
Monumentul a fost ridicat în cinstea „eroilor din comuna Filipeştii de Pădure morţi în > pentru Independenţa ţării (1877-1878) şi Întregirea neamului (1916-1919)”.
 
Potrivit inscripţiilor de pe construcţie, monumentul unde tronează un vultur a fost renovat în anul 1993 la iniţiativa primarului de atunci şi a trei veterani.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase