Prima pagină D:News

S-a descoperit un monument preistoric circular de 10 ori mai mare decat Stonehenge

07.05.2010 | ● Vizualizări: 289
S-a descoperit un monument preistoric circular de 10 ori mai mare decat Stonehenge     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii britanici au demarat excavari majore pentru dezgroparea misterelor ascunse ale unui monument preistoric circular ascuns sub pamant, de aproximativ zece ori mai mare decat Stonehenge.

Denumita Marden Henge, structura preistorica veche de 4000 deani, din Wiltshire, acopera o suprafata totala de 10,5 hectare,echivalentul a zece terenuri de fotbail, fiind cea mai mare de peteritoriul Regatului Unit.

English Heritage deruleaza deja de doi ani activitati de sondare sitopografiere in speranta relevarii secretelor din spatelemonumentului ce i-a pus pe jar pe istorici secole de-a randul. Mareparte din structura neolitica a fost distrusa de-a lungul anilor,din pricina agriculturii si a eroziunii, dar micile exacavariexecutate in ultmii 40 de ani estimeaza ca situl ar fi aparutaproximativ intre 2400 si 2000 i.Ch.

Monumentul preistoric circular Marden a fost candva o movila inaltade 13 metri si inconjurata de un canal plin cu apa, folosit pentrusacrificari. O echipa formata din 15 arheologi si istorici crede casapaturile ar putea demonstra ca anticul sit este chiar maiimportant decat monumentele Stonehenge si Avebury.

Marden Henge este situat in apropierea izvorului raului Avon, dinMarden, la nord de Devizes, intre Avebury si Stonehenge si aproapede anticul Deal Silbury. Totusi, aici nu mai exista niciun monumentarhitectonic in picioare. Tot ce a mai ramas este urma unei movileuriase, surpata in 1806 si nivelata in 1817.

Majoritatea expertilor sunt de parere ca ceremonii importante sauactivitati ritualice aveau loc intre aceste santuri. Arheologii auca obiectiv principal identificarea ramasitelor neolitice printrecele ale sitului. Ultima faza a sapaturilor a inceput astazi si secontinua pana in luna august, timp de aproximativ sasesaptamani.

Sursa: Dailymail

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: