Home » D:News » „Sexelance”, ambulanţa-bordel. Ideea atipică a unui antreprenor danez care oferă condiţii sigure lucrătorilor sexuali

„Sexelance”, ambulanţa-bordel. Ideea atipică a unui antreprenor danez care oferă condiţii sigure lucrătorilor sexuali

Publicat: 02.04.2017
O ambulanţă second-hand a fost transformată într-un loc în care cei care prestează servicii sexuale se pot întâlni cu clienţii lor, în Copenhaga. Scopul este de a ajuta oamenii din categorii de risc şi este cel mai recent dintr-un şir lung de idei ale unui antreprenor social din Danemarca, informează BBC online.

Ideea îi aparţine lui Michael Lodberg Olsen. Ambulanţa are pereţii gri şi scaune albastre, şi deşi nu se deosebeşte de un astfel de vehicul medical, aceasta poartă numele de „Sexelance”, fiind un spaţiu sigur pentru lucrătorii sexuali din Copenhaga, relatează Mediafax.

Aici, aceştia îşi pot aduce clienţii iar în caz de necesitate sau urgenţă, voluntarii pot interveni pentru ajutor.

„Lucrătorii sexuali din Danemarca sunt violaţi sau ameninţaţi în proporţie de 45% din timp, dar într-un spaţiu de acest gen, în acest tip de bordel, procentul este de doar 3%”, a spus Michael utilizând datele Danish National Centre for Social Research.

Ţinta lui Michael sunt prostituatele şi lucrătorii sexuali de pe străzi care nu îşi permit să utilizeze un bordel ilegal. Sexelance este gratuit, şi în timp ce prostituţia este legală în Danemara încă din 1999, este încă ilegal ca lucrătorii sexuali să închirieze camere sau să angajeze ajutoare pentru afacerea lor.

Ambulanţa are voluntari disponibili să sară în ajutor pentru protecţie în caz de urgenţă, în interior pe perete există şi o atenţionare care avertizează că poliţia este pregătită să intervină la primul sem de violenţă, şi un alt anunţ încurajează prostituatele să apeleze la ajutor dacă sunt victimele traficului de oameni.

De asemenea, vehiculul este echipat şi cu anumite obiecte: şerveţele intime, prezervative în trei variante, şi chiar un reşou electric care funcţionează pe baza unui generator plasat afară. Toate sugestiile provin chiar de la lucrătorii sexuali.

„Aceşti oameni sunt vecinii şi prietenii mei, aşa că îi ascult, au cele mai bune idei pentru ceea ce au nevoie”, a spus antreprenorul. De exemplu, aceştia s-au plâns că adesea se trezesc cu genunchii umflaţi. „Pentru asta am venit cu o idee – un covoraş în culorile curcubeului (simbolul comunităţţii LGBTQ) – din polistiren.

Când Sexelance s-a deschis în noiembrie 2016, Michael nu era sigur că va avea succes. Oamenii erau refractari în a utiliza vehiculul, în special clienţii, însă până la această dată a fost utilizat de 45 de ori şi antreprenorul a declarat că oamenii îmbrăţişează din ce în ce mai mult ideea. Michael a dezvăluit că lucrătorilor le place să echipeze ambulanţa cu draperii, oglinzi şi carpete roşii.

Cu toate acestea, Michael îşi tratează afacerea cu seriozitate. Nu este prima oară când a utilizat o ambulanţă veche pentru a sări în ajutorul „minorităţilor stradale”. Primul său demers de acest fel a fost de a utiliza o ambulanţă veche recondiţionată, numită Fixelance. Aceasta era menită pentru dependenţii de droguri, şi avea la bord un doctor şi o asistentă, ace de unică folosinţă şi Naxalone, un antidot pentru supradoza de heroină.

Demersul său a făcut ca guvernul de la Copenhaga să modifice politicile privind drogurile în 2012, iar în prezent, sunt 5 astfel de facilităţi permanente tip Fixelance. De la iniţiativa sa nu au mai existat decese din cauza supradozei de droguri în zonele din lume în care există astfel de facilităţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase