Home » D:News » Drama copiilor crescuţi în faţa laptopului

Drama copiilor crescuţi în faţa laptopului

Drama copiilor crescuţi în faţa laptopului
Publicat: 29.06.2017
În epoca actuală, aproape fiecare copil se naşte şi creşte cu un laptop, o tabletă sau un smartphone în braţe, însă acest stil de viaţă tinde să genereze mult mai multe cazuri de depresie şi nefericire decât ne putem imagina.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, nu dezvoltarea tehnologiei este vinovată pentru situaţia actuală critică, ci modul în care s-a creat o ruptură totală între “viaţa online” şi “viaţa offline”. Majoritatea părinţilor oferă gadget-uri copiilor lor pentru a-i ţine ocupaţi, cuminţi, sperând că doar astfel pot avea şi ei timp pentru treburile curente. Din păcate, acest model nu a făcut decât să adâncească ruptura de relaţionare şi emoţională dintre părinţi şi copii, cei din urmă găsindu-şi refugiu în lumea virtuală, oferit de aceste dispozitive.
 
“Observ tot mai mulţi copii care nici măcar nu se mai bucură atunci când se joacă pe aceste dispozitive, pur şi simplu intră în transă şi rămân acolo pentru ore bune. Tehnologia nici măcar nu mai reprezintă un mijloc de divertisment pentru majoritatea copiilor, ci o încercare disperată a lor de a umple un gol.
 
Observ multe situaţii în care părinţii pleacă de acasă şi lasă copilul în faţa unui ecran, fără supraveghere, singur, să se descurce pe cont propriu. Iar acest lucru se întâmplă de la o vârstă tot mai fragedă, încă din perioadele cele mai importante pentru dezvoltarea psiho-emoţională a copilului. Pe de-o parte este de înţeles nevoia de timp liber a părintelui din societatea actuală, majoritatea fiind ocupaţi cu munca, proiecte care îi solicită deja foarte mult, oboseală ş.a.m.d. Cu toate acestea, prin acest gest de a lăsa copilul în faţa unui ecran (televizor, laptop, tabletă ori telefon), nevoile copilului ajung să nu mai fie împlinite.
 
Chiar dacă la început poate fi interesant şi atractiv pentru copil să îşi petreacă timpul pe telefon, ori în faţa unui ecran, la un moment acesta devine conştient de nevoia de atenţie din partea părintelui şi va căuta să o obţină. Copilul poate începe să se simtă neglijat, respins, abandonat, uitat ori neimportant în ochii părinţilor săi dacă nevoia acestuia de conexiune va fi ignorată”, afirmă psihologul  Andra Tănăsescu.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase