Home » D:News » Facebook ne va prezice cu cine să ne cuplăm? Psiholog: ”Facebook măsoară doar variabile psihosociale, nu poate măsura sufletul”

Facebook ne va prezice cu cine să ne cuplăm? Psiholog: ”Facebook măsoară doar variabile psihosociale, nu poate măsura sufletul”

Publicat: 19.08.2017
Internetul a intrat în epoca Web 3.0., iar implicaţiile sunt majore pentru societate. În toată epoca Social Media, s-au construit adevărate profile ale utilizatorilor, iar roadele le culegem astăzi: ne sunt servite reclame conform tendinţelor noastre de consum, Internetul ştie deja unde am vrea să ne facem vacanţele şi ne sugerează unde să ne cazăm sau cât ne-ar costa biletul de avion.
Această evoluţie fantastică a Social Media, pe care unii o pot cataloga drept începuturile inteligenţei artificiale, se va răsfrânge, inevitabil, şi asupra relaţiilor. Deja sunt din ce mai mulţi specialişti care afirmă că Facebook va putea prezice cu exactitate care vor fi persoanele cu care vom avea o relaţie, cât va dura ea şi când se va termina, predicţie bazată pe algoritmi foarte bine puşi la punct, calcule matematice şi deducţii logice.

Cu toate acestea, psihologul român Andra Tănăsescu este de părere că aceste predicţii sunt imposibil de realizat, deoarece oamenii nu sunt simple conglomerate de variabile, algoritmi, ecuaţii şi statistici. 

“Inteligenţa artificială se poate implementa, într-adevăr, în acţiunile noastre curent, dar din punctul meu de vedere este imposibil să anticipezi afinităţile sufletului. Sufletul uman nu poate fi cântărit sau cuantificat, iar o relaţie intimă nu se bazează doar pe interese sociale, cum ar fi job, venit, culoarea ochilor, a părului, înălţimea, greutate, tendinţe de comportament etc. Internetul, în general, şi Google sau Facebook, în particular, au o putere fantastică de a îmbina variabile psihosociale şi de a face predicţii, care au o rată de succes aproape de 100%. Însă, Facebook nu poate măsura sufletul, acele dorinţe ascunse în străfundul nostrum, acele sentimente profunde pe care le trăim”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.
 
 
Psiholog: “Facebook măsoară doar cine pretindem noi că suntem, nu ceea ce simţim cu adevărat”
 
Mai mult decât atât, specialistul în relaţii de cuplu este de părere că o conexiune autentică, reală, se face doar fiind în prezenţa acelei persoane, stând faţă în faţă, privindu-vă, ascultându-vă. 
 
“Ceea ce aleg oamenii să posteze pe reţelele de socializare sunt doar părţi din ei, părţi care pot fi mai mult sau mai puţin reale. Pe Internet, mulţi vor să pară mai mult decât sunt, altfel, mai „buni”, mai „frumoşi”, mai „deştepţi”. Ceea ce este real se găseşte dincolo de ecranele luminate, dincolo de citate, clipuri, poze sau check-in-uri. Aceste lucruri sunt adevărate măşti după care oamenii aleg să se ascundă, în încercarea neîncetată de a fi ceva ce nu sunt. Dacă vreţi să cunoaşteţi cu adevărat un om, ieşiţi din mediul online. Întâlniţi acea persoană undeva, la o cafea, într-un parc. Simţiţi energia persoanei, ascultaţi-i vocea, priviţi-vă în ochi. Abia atunci puteţi spune că începeţi să cunoaşteţi persoana cu care vorbiţi. Abia atunci puteţi începe să clădiţi baza unei prietenii sau a unei relaţii. Lăsaţi ecranele şi ieşiţi în lume! Cunoaşteţi oamenii aşa cum sunt ei, fără filtre, fără îmbunătăţiri, cu momente bune şi cu momente mai puţin bune. Creaţi relaţii autentice şi veţi putea simţi cu adevărat fericirea şi împlinirea care vin din asta!”, ne sfătuieşte psihologul Andra Tănăsescu.
 
Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei ”Generaţia Iubire” şi al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP şi Consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu şi familie. Cu experienţa de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoţii şi corp, urmează o formare în terapia prin dans şi mişcare.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase