Home » D:News » PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2017, câştigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young

PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2017, câştigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young

Publicat: 02.10.2017
Laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru Medicină sunt Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru descoperirile lor în controlarea mecanismelor moleculare ale ritmului circadian.
Prin utilizarea muştelor de fructe ca model al unui organism, laureaţii premiului Nobel pentru Medicină din acest an au reuşit să izoleze o genă care poate controla ritmul biologic zilnic. Specialiştii au dovedit că această genă deţine o proteină care se poate acumula în interiorul celulei pe parcursul nopţii şi care se degradează pe parcursul zilei. În urma analizelor, cei trei cercetători au identificat componente ale proteinei prin intermediul cărora a putut fi expus mecanismul care stă la baza ritmului din interiorul celulei. În prezent, putem recunoaşte funcţiile biologice ale ritmului circadian prin intermediul aceloraşi principii în celulele organismelor multicelulare, inclusiv cele ale oamenilor, afirmă laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru Medicină.
 
Cu o precizie excelentă, ceasul din interiorul organismelor se poate adapta psihologiei noastre, în funcţie de fazele diferite ale zilei. Acest ritm reglează funcţii critice ale organismelor, precum comportamentul, nivelul hormonilor, odihna, temperatura corpului şi metabolismul, se arată în studiul Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru Medicină.
 
Atunci când acest ritm este dereglat, starea de bine a omului este afectată. De exemplu, putem lua în calcul momentul în care călătorim dintr-un fus orar în altul şi resimţim oboseala extremă sau fenomenul ”jet lag”. 
Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young
 
Laureaţii Nobel din acest an şi-au axat studiul pe muştele fructelor, organisme utilizate şi anterior în cadrul cercetărilor privind ritmul circadian.  În 1984, Jeffrey Hall şi Michael Rosbash din cadrul Universităţii din Boston au colaborat cu Michael Young din cadrul Universităţii Rockefeller, din New York, pentru a izola gena ”perioadei”. De asemenea, Jeffrey Hall şi Michael Rosbash au descoperit PER, proteina din interiorul ”perioadei” care se acumulează pe parcursul nopţii şi se degradează pe parcursul zilei. Aşadar, nivelul proteinei PER oscilează pe parcursul unui ciclu de 24 de ore în sincron cu ritmul circadian. 
 
Un alt aspect important al studiului a fost reprezentat de înţelegerea modului în care oscilaţiile ritmului circadian ar putea fi generate şi susţinute. Jeffrey Hall şi Michael Rosbash au creat o ipoteză conform căreia proteina PER poate bloca activitatea genei perioadei. 
 
Specialiştii au descoperit că, prin intermediul unei bucle a inhibatorilor, ar putea fi prevenită propria sinteză a proteinei PER, astfel ar putea fi reglat propriul nivel al proteinei din cadrul unui ciclu ritmic continuu. Deşi modelul creat de specialişti părea plauzibil, unele aspecte ale teoriei lipseau. Pentru blocarea activităţii genei perioadei, proteina PER, care este produsă de citoplasmă, ar trebui să ajungă la nucleul celulei, zonă în care este localizat materialul genetic . Jeffrey Hall şi Michael Rosbash au dovedit că proteina PER se acumulează în zona nucleului pe parcursul nopţii. Însă cercetătorii au fost intrigaţi de modul în care proteina a ajuns la nucleul. În 1994, Michael Young a descoperit o altă genă a ritmului circadian pe care a denumit-o gena atemporală (timeless gene) care conţine proteina TIM, necesară unui ritm circadian normal. El a demonstrat că în momentul în care proteina TIM se contopea cu proteina PER, cele două puteau pătrunde în nucleul celulei, unde puteau bloca activitatea genei perioadei pentru oprirea buclei inhibatoare. Un astfel de mecanism poate explica modul în care nivelul oscilaţiilor proteinelor celulare fluctuează. 
 
Pentru a detecta modul în care este controlată frecvenţa acestor oscilaţii, Michael Young a identificat o nouă genă denumită timp dublu (doubletime gene) care conţine proteina DBT, ce duce la întârzierea acumulării proteinei PER. Descoperirea furnizează detalii cu privire la modul în care oscilaţiile sunt reglate pentru a se potrivi ciclului de 24 de ore. 
 
Descoperirile realizate de laureaţii Premiului Nobel din acest an stabilesc noi principii ale mecanismelor cheie din cadrul ceasului biologic. Ultima descoperire a ajutat la identificarea unei proteine adiţionale care duce la activarea genei perioadei, dar şi a mecanismului prin intermediul căruia lumina poate sincroniza ritmul circadian.
 
Jeffrey C. Hall s-a născut în 1945 în New York, SUA. A primit titlul de doctor în 1971 în cadrul Universităţii Washington din Seattle şi a fost membru al Institutului de Tehnologie din Pasadena din 1971 până în 1973. S-a alăturat Universităţii Bramdeis din Waltham din 1974. În 2002 a devenit colaborator al Universităţii din Maine. 
 
Michael Rosbash s-a născut în 1944 în Kansas, SUA. A primit titlul de doctor în 1970 în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts. În timpul următorilor trei ani, a devenit membru al Universităţii din Edinburgh din Scoţia. Din 1974 este membru al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Brandeis din Walthan, SUA. 
 
Michael W. Young s-a născut în 1949 în Miami, SUA. A primit titlul de doctorîn cadrul Universităţii din Texas, Austin, în 1975. Între 1975 şi 1977 a fost membru al Universităţii de la Palo Alto. Din 1978 este membru al Universităţii Rockefeller din New York. 
 
Peste 200 de laureaţi ai Premiul Nobel pentru Medicină de-a lungul timpului
 
Premiul Nobel pentru Medicină din 2016 a fost acordat japonezului Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismului autofagiei.
 
În 2015, Premiul Nobel pentru Medicina a fost caştigat de William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.
 
Începând din anul 1901 au fost 211 laureaţi, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină fiind acordat de 107 ori, cu excepţia anilor: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 and 1942. Conform statutului Fundaţiei Nobel, acest premiu nu este acordat în anul în care nici una dintre lucrările nominalizate şi luate în considerare nu este de natură să aducă beneficii umanităţii.
 
Cel mai tânăr laureat de până acum a fost medicul canadian Frederick G. Banting considerat, împreună cu fiziologul american Charles Best, ca descoperitor al insulinei  şi care avea 32 de ani când a primit Nobelul pentru Medicină, în anul 1923.
 
Cel mai în vârstă laureat a fost Peyton Rous, care avea 87 de ani când i-a fost atribuit premiul pentru descoperirile făcute în domeniul oncovirusurilor, în anul 1996.
 
Sezonul Nobel 2017 va continua, marţi (3 octombrie), cu premiul Nobel pentru fizică.
 
Miercuri (4 octombrie) va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar, vineri, va fi anunţat Nobelul pentru pace. Nobelul pentru literatură va fi anunţat pe data de 5 octombrie. 
 
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 9 octombrie.
 
Laureatul va primi o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro).
 
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
 
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
 
Numele nominalizaţilor şi alte informaţii despre aceştia sau despre procesul de selecţie nu pot fi făcute publice timp de 50 de ani.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Vigdis Finnbogadottir, prima femeie aleasă președinte în mod democratic. „Nu este suficient ca o femeie să fie inteligentă. Inteligența trebuie să aibă o coafură modernă”
Vigdis Finnbogadottir, prima femeie aleasă președinte în mod democratic. „Nu este suficient ca o femeie să fie inteligentă. ...
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
Unul dintre cele mai imprevizibile fenomene meteorologice se intensifică din cauza schimbărilor climatice
Unul dintre cele mai imprevizibile fenomene meteorologice se intensifică din cauza schimbărilor climatice
O nouă specie de primate din Germania antică este cea mai mică descoperită vreodată
O nouă specie de primate din Germania antică este cea mai mică descoperită vreodată
De ce aplaudăm?
De ce aplaudăm?
Cher, artista care a descoperit tinerețea fără bătrânețe. „Bărbații ar trebui să fie precum Kleenex. Moi, rezistenți și de unică folosință”
Cher, artista care a descoperit tinerețea fără bătrânețe. „Bărbații ar trebui să fie precum Kleenex. Moi, rezistenți ...
Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?
Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?
Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată
Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată
Test de cultură generală. Cât de mare este Soarele?
Test de cultură generală. Cât de mare este Soarele?
Pământul, lovit de cea mai puternică furtună de radiații din 2017 încoace
Pământul, lovit de cea mai puternică furtună de radiații din 2017 încoace
Laboratoarele de microbiologie din România ar putea beneficia de 22 de milioane de euro. Care sunt condițiile?
Laboratoarele de microbiologie din România ar putea beneficia de 22 de milioane de euro. Care sunt condițiile?
Vizită rară: de ce va merge premierul Chinei în Australia?
Vizită rară: de ce va merge premierul Chinei în Australia?
Acest simplu cadou primit în urmă cu 82 de ani avea să o transforme într-o figură-simbol a genocidului nazist
Acest simplu cadou primit în urmă cu 82 de ani avea să o transforme într-o figură-simbol a genocidului nazist
Declin pe piața imobiliară. Câte imobile au fost tranzacționate în luna mai?
Declin pe piața imobiliară. Câte imobile au fost tranzacționate în luna mai?
Câte mașini electrice au fost înmatriculate în România în prima parte a anului? Acestea sunt tot mai căutate
Câte mașini electrice au fost înmatriculate în România în prima parte a anului? Acestea sunt tot mai căutate
Taxele UE pentru mașinile electrice din China ar putea fi anunțate săptămâna aceasta
Taxele UE pentru mașinile electrice din China ar putea fi anunțate săptămâna aceasta
A doua etapă a exercițiilor cu arme nucleare tactice, lansată de Rusia și Belarus
A doua etapă a exercițiilor cu arme nucleare tactice, lansată de Rusia și Belarus
Philo Farnsworth, pionierul televiziunii
Philo Farnsworth, pionierul televiziunii