Prima pagină D:News

Secretul clătitelor perfecte a fost descoperit

Redactia Descopera.ro | 10.08.2017 | ● Vizualizări: 1370

Cu atât de multe reţete de clătite, alegerea celei perfecte pentru acest deliciu devine dificilă. Chimiştii americani au determinat, însă, ingredientele secrete care compun o reţetă perfectă – sucul de lămâie şi untul.

Ei au dezvăluit, de asemenea, cea mai mare greşeală posibilă în prepararea clătitelor – amestecarea îndelungată a aluatului, deoarece glutenul se dizolvă mai mult, iar consistenţa lor devine dură. Sucul de lămâie ar trebui să fie de o lingură per cană de lapte. Este bine să adăugăm şi un vârf de bicarbonat de sodiu, care garantează nişte clătite pufoase şi rumenite apetisant. Efectul se datorează reacţiilor chimice Maillard, care au loc între aminoacizi sau proteine şi glucide precum glucoza şi fructoza, conform Rador. 

Acestea se produc mult mai repede în condiţii de umiditate redusă şi la temperaturi de peste 130℃ şi sunt întotdeauna prezente atunci când prăjim, coacem, rotisăm sau preparăm la grătar. Ele sunt responsabile de gustul şi aroma multor produse alimentare, creând un buchet de arome. Reacţiile Maillard sunt accelerate într-un mediu alcalin, atunci când se adaugă bicarbonat de sodiu. Puţin unt topit în amestec întăreşte reacţia, încetinând eliberarea de gluten din cauza căruia clătitele devin dure. În ceea ce priveşte cantităţile, chimiştii recomandă experimentările. Cele mai multe reţete indică drept cantitate ideală un sfert de ceaşcă de unt la două ceşti de lapte. 

Tag-uri: retete | secret | clătite