Home » D:News » Nava scufundată de către nazişti la numai opt ore după ce Marea Britanie a declarat război Germaniei, descoperită după 78 de ani

Nava scufundată de către nazişti la numai opt ore după ce Marea Britanie a declarat război Germaniei, descoperită după 78 de ani

Publicat: 07.10.2017
La aproximativ opt ore după ce britanicii au declarat războl naziştilor, o torpilă germană a lovit nava SS Athenia. În urma scufundării au murit aproximativ 100 de civili. Locul exact în care se află epava i-a intrigat pe specialişti timp de peste 80 de ani, dar imagini recente obţinute cu ajutorul sonarului dovedesc că nava s-ar putea afla în apropierea coastei Irlandei.

Conform Gizmodo, Geological Survey Irelanda a detectat ceea ce pare a fi epava SS Athenia, prima navă de pasageri scufundată de către germani în cel de-Al Doilea Război Mondial. Căutătorul de epave David Mearns, cel care a analizat imaginile de pe sonar, susţine că este 100% sigur că este vorba despre nava Athenia. Conform opiniei mele ca expert există o probabilitate mare ca aceasta să fie Athenia,” susţine Mearns. 

Epava este scufundată la 200 de metri adâncime, la câţiva kilometri de coasta Irlandei. Nava se afla pe ruta către Montreal şi avea la bord 1.103 de pasageri, dintre care 500 erau refugiaţi evrei care fugeau de persecuţiile fasciste. 

Pe 3 septembrie 1939, un submarin german a lansat o torpilă către Athenia, fapt ce a provocat scufundarea lentă a navei. Majoritatea pasagerilor au reuşit să scape, dar 117 au fost ucişi în timpul incidentului, dintre care 28 de cetăţeni americani. În cele din urmă germanii au negat atacul deoarece se temeau că SUA va utiliza incidentul pentru a intra în război de partea britanicilor. Astfel că naziştii au dat vina pe Winston Churchill pentru incident şi au sugerat că britanicii şi-au scufudat propria navă pentru a permite intrarea în război a americanilor. 

Sursa: GSI

În timpul proceselor din Nurenberg a fost dezvăluit că Fritz Julius Lemp, comandantul submarinului, a ordonat lansarea torpilei. Lemp a declarat că luminile navei erau stinse, iar aceasta se deplasa pe un curs în zigzag, ceea ce i-a făcut să creadă că nava era una de luptă. Incidentul a avut loc la opt ore după ce primul-ministru al Marii Britanii Nerville Chamberlain a declarat război Germaniei, în urma atacului naziştilor din Polonia. 

Conform analizei imaginilor, Athenia este ruptă în două, în locul în care torpila a lovit. În viitor, un submarin va fi utilizat pentru cercetarea epavei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase