Home » D:News » De ce nu ar trebui să îţi bei cafeaua niciodată pe stomacul gol

De ce nu ar trebui să îţi bei cafeaua niciodată pe stomacul gol

Publicat: 15.11.2017
Sună alarma, ne ridicăm din pat, mergem la baie şi apoi imediat în bucătărie să pregătim cafeaua pentru a ''ne trezi''. Acesta este ritualul de la începutul zilei pentru foarte mulţi oameni. Băutul cafelei are multiple beneficii dovedite ştiinţific, unul dintre ele fiind acela că protejează creierul de demenţă. Dar ce se întâmplă în corpul nostru când bem cafea şi de ce nu ar trebui să o consumăm imediat cum ne-am trezit, pe stomacul gol?
Pentru început, cafeaua poate avea urmări grave asupra sistemului digestiv. Toată acea cafea va duce la producerea de acid în stomac care,  dacă nu aţi mâncat, va irita mucoasa stomacului şi va provoca indigestie şi arsuri. Acest lucru se întâmplă şi în cazul consumului de cafea  decofenizată.

Acesta nu este, însă, singurul risc. Consumul cafelei pe stomacul gol „vă poate da nervozitate, agitaţie şi alte efecte, inclusiv schimbări de dispoziţie”, afirmă dr. Adam Simon, directorul medical al PushDoctor.co.uk. Totodată, va mări simptomele de anxietate, va stimula ritmul cardiac, poate provoca iritabilitate şi incapacitate de concentrare.

Cu alte cuvinte, o ceaşcă de cafea la începutul zilei îţi poate sabota ritmul circadian. În momentul în care te trezeşti, ceasul tău intern eliberează un hormon numit cortizol care te face să fii în alertă şi energic. Contrar faţă de ceea ce credeai tu până acum, studiile au arătat că o ceaşcă de cafea pe stomacul gol duce la descreşeterea nivelurilor de cortizol, astfel că veţi deveni somnoros. 
 
Dieteticianul american Leslie Langevin recomandă să asociezi cofeina cu un mic dejun consistent sau cel puţin cu o gustare, înainte să bei cafeaua de dimineaţă, potrivit Business Insider.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase