Home » D:News » Plajele româneşti sunt sufocate de mucuri de ţigară şi gunoaie

Plajele româneşti sunt sufocate de mucuri de ţigară şi gunoaie

Plajele româneşti sunt sufocate de mucuri de ţigară şi gunoaie
Publicat: 02.12.2017
Aproape jumătate dintre gunoaiele abandonate pe plajele româneşti sunt mucuri de ţigară, anunţă reprezentanţii unei organizaţii de mediu din Constanţa, care mai precizează că cel mai murdar sector de plajă se află la Vama Veche, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit ONG Mare Nostrum, în sesiunea din luna octombrie organizaţia a monitorizat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât şi din sudul litoralului românesc, informează Mediafax.
 
„Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie ştiinţifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deşeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porţiuni”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.
 
Pe aceste opt sectoare au fost identificate peste 18.000 de deşeuri din material polimeric artificial, alături de cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică şi metal.
 
Reprezentaţii ong-ului din Constanţa sunt de părere că este îngrijorător faptul că aceasta cantitate este de două ori mai mare decât cea din luna aprilie, când numărul total de deşeuri a fost de puţin peste 9.000 de elemente.
 
„Rezultatele monitorizării din octombrie fac de ruşine litoralul românesc, iar nouă, ca şi organizaţie de mediu, ne lasă un gust amar, ţinând cont de faptul că tot sezonul estival am desfăşurat campania #ecoselfie, susţinută de presa locală şi naţională. Se pare că eforturile comune în această direcţie nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunţăm: a schimba mentalităţi şi a educa sunt procese care necesită timp”, completează directorul executiv al ONG Mare Nostrum.
 
La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru staţiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul doi în topul deşeurilor înregistrate se află staţiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porţiuni de plajă se află cele de la Corbu şi Costineşti.
 
Şi în această sesiune cel mai întâlnit deşeu este mucul de ţigară – peste 8.000 de elemente, reprezentând 45 la sută din totalul deşeurilor. Diversele varietăţi de plastic au predominat totuşi, reprezentând principalul deşeu – aproape 14.500 de elemente.
 
„Alături de acestea s-au regăsit deşeurile medicale, seringile, sticlă şi alte obiecte ascuţite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca şi deşeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Cele mai mici cantităţi de deşeuri înregistrate în sesiunea din această toamnă au fost cele din categoria cauciucului”, mai arată reprezentanţii Mare Nostrum.
 
Cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porţiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de peste 31.000 deşeuri înregistrate. Din 2014 şi până acum, ONG Mare Nostrum a identificat şi eliminat peste 64.000 de deşeuri.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase