Home » D:News » Americanii se confruntă cu un ”inamic” neobişnuit care se apropie de scutul de la Deveselu

Americanii se confruntă cu un ”inamic” neobişnuit care se apropie de scutul de la Deveselu

Americanii se confruntă cu un ”inamic” neobişnuit care se apropie de scutul de la Deveselu
Publicat: 17.01.2018
Unul dintre cele mai importante puncte strategice ale armatei americane este ameninţat de un inamic cu totul neobişnuit: o turmă de oi.

Păşunarea oilor pe lângă scutul de la Deveselu din sudul României a declanşat un conflict între comandanţii americani şi ciobanul încăpăţânat, notează AFP. Ciobanul Dumitru Bleja deţine o turmă de 250. 

Alexandru Damian, primarul din Stoeneşti, a declarat că ciobanul îşi ducea oile să păşuneze în zonă cu mult timp înainte de instalarea scutului. ”Oile nu sunt ca oamenii. Ele nu respectă regulile, pătrund în zonele în care se află senzorii de securitate, ating gardul şi declanşează alarma,” a afirmat primarul. 

Însă armata americană nu înţelege acest aspect, în zonă fiind amplasat sistemul antirachetă NATO extrem de important, precizează AFP. În 2014, oficialii din SUA au informat Ministerul Apărării Naţionale din România că existenţa unei stâne la mai puţin de 10 metri de gard ”încalcă cerinţele minime de securitate”.

Nemulţumirile au continuat pe o perioadă de trei ani în care conflictul a continuat între cioban şi MApN, până când bărbatul a fost dat în judecată, miercuri având loc un nou proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Conform primarului, Bleja a cumpărat în 2007 aproximativ un hectar de pământ adiacent bazei militare reconstruite ulterior, un an mai târziu bărbatul a construit un adăpost pentru turma sa de oi. Însă bărbatul nu a cerut niciodată autorităţilor autorizaţie de construire. În timp ce ministerul doreşte să-l amenedeze pe Bleja pentru construcţie neautorizată, ciobanul are propriile cerinţe, de 18.000 de euro, în cazul demolării adăpostului de 132 de metri pătraţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase