Home » D:News » Copac din centrul Bistriţei a fost împodobit cu 500 de ouă pictate manual de către elevi

Copac din centrul Bistriţei a fost împodobit cu 500 de ouă pictate manual de către elevi

Copac din centrul Bistriţei a fost împodobit cu 500 de ouă pictate manual de către elevi
Publicat: 30.03.2018
Un copac situat în centrul oraşului, în faţa Bisericii Evanghelice din Bistriţa, a fost împodobit, joi, cu 500 de ouă pictate manual de 180 de elevi de la şcolile din municipiu, conform unei vechi tradiţii de Paşte a saşilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Elevii din Bistriţa au pregătit peste 500 de ouă pentru a împodobi copacul înalt de peste 4 metri din faţa Bisericii Evanghelice,conform unei vechi tradiţii de Paşte a saşilor, tradiţie care a fost reluată de autorităţile din Bistriţa în urmă cu trei ani, scrie Mediafax.

“În urmă cu trei ani apărut ideea readucerii în atenţia opiniei publice a unui obicei pe care îl aveau saşii bistriţeni – acela de a împodobi un copac cu ouă, înainte de Sărbătorile de Paşte. Facem acest lucru pentru al treilea an consecutiv, partenerii noştri sunt elevii din municipiul Bistriţa, care nu doar că împodobesc copacul cu ouă, dar multe dintre ouăle pe care le vedem astăzi sunt creaţiile lor. Este un eveniment important şi din punctul lor de vedere, dar cu siguranţă şi din punctul nostru de vedere, pentru că aceste mici pete de culoare pe care noi încercăm să le aducem înainte sărbătorilor sunt extrem de bine recepţionate de cetăţeni”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiul Bistriţa, Mihai Ruşti.

Joi, în faţa Bisericii Evanghelice din Bistriţa s-au adunat 180 de copii de la şcolile din oraş care au participat la această acţiune şi care, cu ajutorul pompierilor voluntari, au fost ridicaţi cu un utilaj al municipalităţii pentru a împodobi copacul.

“A fost foarte interesant. Am urcat cu cabina în copac şi am pus ouăle pe care le-am picat împreună cu colegii. Deşi a fost destul de sus, nu mi-a fost frică pentru că m-a ţinut un pompier”, a povestit Andreea, una dintre elevele participante la acţiune.

Elevii din Bistriţa au pictat în timpul Săptămânii Altfel pentru sărbătorile de Paşte sutele de ouă pentru a le agăţa în copac.

“Copacul se realizează conform unei vechi tradiţii săseşti. Noi am făcut ouă din polistiren, mari pentru a fi văzute bine din copac şi am folosit nişte culori care nu se şterg chiar dacă va ploua”, a spus Mircea, un alt elev.

La saşi, pomul de Crăciun are un corespondent şi de Paşte. Împodobirea copacului de Paşte reprezintă o veche tradiţie săsească pe care bistriţenii au preluat-o de la saşi, Bistriţa fiind una dintre cele şapte cetăţi medievale săseşti existente în Transilvania.

În zilele de Paşte din casele saşilor bistriţeni nu lipsesc nici acum copacii împodobiţi cu ouă roşii – Osterstrauss, Bistriţa fiind recunoscută, dintre toate burgurile medievale săseşti, că aici se făceau cele mai frumoase ouă de Paşte deoarece acestea erau ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă de vie sau erau scrise diferite zicale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase