Home » D:News » GALERIE FOTO. Caii şi poneii bolnavi pot fi acum trataţi în singurul ”spital de cai” din Transilvania

GALERIE FOTO. Caii şi poneii bolnavi pot fi acum trataţi în singurul ”spital de cai” din Transilvania

Descopera 04.03.2018
GALERIE FOTO. Caii şi poneii bolnavi pot fi acum trataţi în singurul ”spital de cai” din Transilvania
Cai şi ponei care au suferit fracturi, care sunt bolnavi de epilepsie sau afecţiuni respiratorii sunt trataţi la singurul ”spital de cai” din Transilvania. Acesta funcţionează în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coordonatorul Clinicii de Ecvine din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, profesorul universitar Iancu Morar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că aici sunt aduşi pacienţi din întreaga ţară, de la Craiova, Tulcea, Timişoara sau Bucureşti.

”Suntem singurul > din Transilvania, dar acoperim o parte mult mai diversă de pacienţi decât toate celelalte centre. Avem pacienţi – cai, ponei – din toată ţara, aduşi din Craiova, Tulcea, Timişoara sau Bucureşti. Preluăm şi tratăm cazuri pe care medicii veterinari din teren nu au posibilitatea să le rezolve. Avem cazuri chirurgicale, de la şchiopături la fracturi sau traumatisme, apoi laminită, colici, adică dureri abdominale, rabdomioliză, boli ale tractului respirator, boli cronice respiratorii şi afecţiuni neurologice, distocii, adică iepe care nu pot făta. Avem personal calificat pe interne, chirurgie, reproducţie şi oferim asistenţă 24 de ore din 24. Sunt patru interni doctoranzi care fac gărzi pe rând, asistaţi de trei studenţi voluntari pe zi. Dispunem de 6 boxe individuale pentru cai, iar anul trecut au fost internaţi şi trataţi în ambulatoriu 190 de pacienţi”, a spus Morar.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Caii Eston şi Marc sunt pacienţi cronici aflaţi în clinică de 10 luni, respectiv 9 luni, ambii internaţi cu fracturi la un picior şi aflaţi în proces de recuperare care este unul de durată, potrivit Mediafax.

”Eston a fost operat, i-am pus plăcuţe, şuruburi, iar acum poartă ghips până se consolidează zona fracturată şi va putea călca pe picior. Va mai rămâne internat”, a subliniat Iancu Morar.

În cadrul ”spitalului de cai” a fost tratat un ponei de talie mică, cu malformaţie congenitală, Hanna, care avea un picior întors şi căruia nimeni nu i-a dat nicio şansă. Acesta a fost operat, iar acum îşi foloseşte piciorul şi aleargă prin curte, trăind în condiţii decente, fără durere.

Un alt caz cu patologie multiplă a fost tot al unui ponei cu o tumoare peniană, iar la evaluare s-a descoperit că avea un testicol în burtă. Medicii veterinari clujeni au intervenit chirurgical, animalul a fost castrat şi i s-a amputat penisul, dar în urma operaţiilor i s-au oferit câţiva ani de viaţă.

Clinica de Ecvine are de câteva zile un pacient nou, Freya, o mânză adusă pe lume de Iancu Morar în urma unei operaţii de cezariană, după ce iapa nu a mai putut fi salvată din cauza unor complicaţii.

”Am ales salvarea mânzului, de comun acord cu proprietarul. Freya a trebuit resuscitată după care a fost hrănită cu biberonul, iar acum primeşte lapte din găleată. În momentul în care starea sa o va permite, iar proprietarul îşi ia angajamentul că o hrăneşte corespunzător, o putem trimite acasă. Dar asta peste două săptămâni până se întremează”, a explicat coordonatorul Clinicii de Ecvine.

Dotările de care beneficiază Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca sunt echivalente altor instituţii de învăţământ superior de profil din Europa, cu o sală de chirurgie modernă şi aparatură de imagistică performantă pentru ecografie, endoscopie. Aici funcţionează şi un aparat Roentgen digital de ultimă generaţie pentru radiografie cai, unic în România.

Scopurile ”spitalului de cai” al USAMV Cluj-Napoca sunt trei, şi anume didactic – studenţii învaţă cum se pune un diagnostic, cum se fac tratamentele, apoi clinic, care ajută la pregătirea veterinară a medicilor şi ultimul este cel de cercetare, rezultate fiind publicate în reviste de specialitate sau prezentate la simpozioane.

Internarea pe zi în instituţie costă 50 de lei sau 30 de lei pentru proprietarii care asigură furaje pentru caii internaţi, la care se adaugă manopera, medicaţia, intervenţiile chirurgicale, cea mai scumpă notă de plată ridicându-se la 24.000 de lei. Totuşi, preţurile sunt de 20%-25% faţă de cele care se practică în unităţi similare din Europa de Vest.

Alexandra Mureşan, membră a echipei Clinicii de Ecvine, asistent universitar la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, a declarat la rândul său că scopul fiecărei intervenţii care se face este ca pacientul să nu simtă durerea.

”La sfârşitul anului trecut a fost tratată la noi o iapă adusă pentru că şchiopăta, dar a fost diagnosticată cu epilepsie, în acest caz realizându-se în premieră naţională prima electro encefalogramă (EEG) la cai. Pentru că avem acest sistem de supraveghere de 24 de ore din 24 am observat că avea crize de epilepsie. A avut şi o problemă cardiacă, a urmat un tratament şi a fost externată cu starea de sănătate ameliorată”, a spus aceasta.

Alexandra Mureşan este în ultimul an de rezidenţiat pe Medicina Internă a Calului la Universitatea din Viena, deoarece în România nu există o astfel de posibilitate.

”Rezidenţiatul veterinar este similar celui din medicina umană, având două variante, la zi, cu o durată de 3 – 4 ani, sau alternativ, care durează minim 6 ani, care este şi cazul meu. Eu trebuie să strâng în această perioadă 600 de cazuri, văzute şi consultate de mine, şi verificate de un specialist european de la Viena şi de un co-tutore care este olandez. Este obligatorie formarea în străinătate pentru cineva care vrea să îşi facă un rezidenţiat. La Viena merg să îmi fac stagiile pe diverse specializări iar la USAMV văd cam toate cazurile care intră”, a explicat Mureşan.

Aceasta a precizat că la finalul rezidenţiatului va susţine examene, în februarie 2019, la Universitatea din Hanovra (Germania) pentru a obţine titlul de specialist european în medicină.