Prima pagină D:News

Românca ce are 100 de ani. Care sunt secretele longevităţii

Redactia Descopera.ro | 06.17.2018 | ● Vizualizări: 915

Elena Ciocăzanu, o femeie din Târgu-Jiu, născută în 1918, a fost sărbătorită, joi, în cadrul proiectului “O viaţă cât un Centenar”. Femeia de 100 de ani le-a dezvăluit reprezentanţilor MAI secretul longevităţii sale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Elena Ciocăzanu locuieşte în cartierul Ursaţi din municipiul Târgu-Jiu, iar în luna septembrie împlineşte un secol de viaţă. Femeia a povestit că a ajuns la această vârstă, în condiţiile în care nu a avut o viaţă uşoară şi a crescut fără părinţi, informează Mediafax.
 
Centenara susţine că a mâncat întotdeauna sănătos, iar munca a ajutat-o să fie în formă şi la 100 de ani.
 
”Am dus şi greu, şi mult, şi puţin, dar am trăit bine. Am şi copiii care m-au ajutat şi le mulţumesc, să le dea Dumnezeu şi lor sănătate. Am ajuns la 100 de ani pentru că am mâncat varză neprăjită, fasole fără să pun ulei în ea. Nu am avut mamă, nu am avut tată, nu am avut pe nimeni şi am trăit aşa, cu ce am putut. La spital nu am fost, m-a iertat Dumnezeu, copiii mei, când am fost bolnavă, au venit cu pastila”, a declarat Elena Ciocăzanu.
 
Bătrâna locuieşte cu nepoţii şi strănepoţii. În casă, centenara este cea care se ocupă de curăţenie.
 
”Copiii mei pleacă la serviciu, fata cea mică la şcoală, dar eu dau cu mătura prin toate camerele, aştept copiii şi eu îmi termin toate ce le fac pe acasă. Nu stau, că nu pot să stau. Fac curăţenie prin toate camerele, în fiecare zi. Mie îmi place de ţara noastră. Îmi place că toată lumea are grijă şi Dumnezeu ne dă la fiecare aşa cum gândim. Mă uit la televizor, dar nu la politică”, a mai declarat femeia din Târgu-Jiu.
 
Joi, aceasta a fost vizitată de prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, şi de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul campaniei “O viaţă cât un Centenar”. Aceştia i-au oferit un tort, flori, drapelul României şi scrisoarea din partea ministrului de Interne. Femeia a purtat o ie pe care ea însăşi a cusut-o, mai ales că, în tinereţe, a fost ţeşătoare.
 
”Este o doamnă deosebită, care face legătura naturală între anul 1918 şi anul 2018. Nu este singura, mai avem încă trei doamne. Ne deplasăm în teritoriu şi vor avea parte de aceleaşi amabilităţi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Decebal Drăghiea, inspectorul-şef al IPJ Gorj.
 
În total, patru femei din localităţile Ursaţi, Stejari, Borăscu şi Celei, judeţul Gorj, împlinesc un secol de existenţă în anul Centenarului.
 
”Este anul Cenetanarului şi acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim că suntem români, trebuie să ne amintim de România şi de românii noştri. Campania «O viaţă cât un Centenar» este iniţiată de către Ministerul Afacerilor Interne şi constă în identificarea tuturor persoanelor care, în anul Centenar, împlinesc 100 de ani şi omagierea acestora. La nivelul judeţului Gorj au fost identificate patru persoane, iar noi, toate structurile MAI, am venit să le facem o mică bucurie şi să le ascultăm poveştile de viaţă”, a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.