Home » D:News » Motivul pentru care aerul condiţionat este extrem de benefic: căldura extremă poate duce la scăderea performanţelor cognitive la adulţi

Motivul pentru care aerul condiţionat este extrem de benefic: căldura extremă poate duce la scăderea performanţelor cognitive la adulţi

Motivul pentru care aerul condiţionat este extrem de benefic: căldura extremă poate duce la scăderea performanţelor cognitive la adulţi
Publicat: 14.07.2018
Studenţii care trăiau în încăperi fără aer condiţionat s-au descurcat mai rău în timpul unui val de căldură decât cei care aveau instalate în case aparate de climatizare, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard T.H Chan School of Public Health.

„Multe dintre studiile cu privire la efectul asupra sănătăţii pe care îl are căldura au fost făcute în populaţiile vulnerabile, precum cei bătrâni, creând percepţia că populaţia generală nu este supusă riscului provenit de la valurile de căldură”, a precizat Jose Guillermo Cedeño-Laurent, autorul studiului. „Pentru a aborda această lipsă, am studiat efectul căldurii asupra studenţilor sănătoşi din Boston”, a adăugat acesta.

Studiul a fost publicat pe 10 iulie în jurnalul PLOS Medicine ca parte dintr-un număr care adresează problemele de sănătate cauzate de schimbarea climatică.

Cercetătorii au monitorizat 44 de studenţi, dintre care 24 trăiau în apartamente cu aer condiţionat. Ceilalţi 20 trăiau în apartamente din clădiri mai vechi, care nu aveau un astfel de sistem de climatizare. De asemenea, experţii au măsurat temperatura, nivelurile de dioxid de carbon, umiditatea, nivelul de zgomot, monitorizând şi activitatea fizică şi tiparele de somn cu ajutorul dispozitivelor portabile, relatează Medical Xpress.

În mod interesant, cea mai semnificativă diferenţă în funcţia cognitivă dintre cele două grupuri a fost perioada de răcire, unde temperaturile de afară începeau să scadă, dar cele din interior au rămas ridicate la cei care nu aveau aerul condiţionat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Capacităţile cognitive scad mai repede decât am fi crezut

Oamenii îşi utilizează întreaga capacitate cerebrală. Cum a apărut mitul celor 10%

Au fost descoperite cele mai vechi picturi rupestre, iar acestea nu au fost realizate de oameni

Somnul necorespunzător poate favoriza apariţia bolii Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase