Home » D:News » Un senzor combină drojdia de bere şi tehnologia modernă pentru a măsura nivelul de radiaţii

Un senzor combină drojdia de bere şi tehnologia modernă pentru a măsura nivelul de radiaţii

Un senzor combină drojdia de bere şi tehnologia modernă pentru a măsura nivelul de radiaţii
Publicat: 12.08.2018
Procedeul nu este tocmai nou, medicii folosind de ani buni un amestec format din drojdie de bere şi pâine pentru a evalua nivelul zilnic de radiaţie la care se expun, atunci când lucrează în zone contaminate.Conceptul a fost îmbunătăţit de cercetători ai Universităţii Purdue, care au creat un test de mărimea unui timbru ce poate fi activat cu doar câteva picături de apă.
Improvizat din hârtie pentru congelator, folie de aluminiu şi leucoplast, testul de unică folosinţă foloseşte un amestec asemănător drojdiei de bere, format din bacterii sensibile la nivelul de radiaţie ambiantă.
 
După purtare, nivelul de radiaţii absorbit poate fi „citit” cu ajutorul unui dispozitiv special care poate fi conectat la o tabletă sau smartphone, pentru centralizarea măsurătorilor şi evaluarea riscului pe mai multe zile.
 
Luând forma unui ecuson sau petic auto-adeziv, noul tester pentru radiaţii ar putea fi inclus în dotarea echipelor de intervenţie şi folosit în cazul accidentelor nucleare.
 
Puţin costisitor, testerul pentru radiaţie poate servi şi ca mijloc de control şi gestionare a expunerii la radiaţii pentru populaţia rezidentă în zone de risc, expuse anterior contaminării radioactive.
 
Continuarea pe Go4it.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase