Home » D:News » Alergia la ambrozie: ce simptome are şi ce tratament trebuie să se urmeze

Alergia la ambrozie: ce simptome are şi ce tratament trebuie să se urmeze

Alergia la ambrozie: ce simptome are şi ce tratament trebuie să se urmeze
Publicat: 24.08.2018
Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lui august, sau chiar din iulie, şi până când vremea se răceşte mai serios, în noiembrie. Din cauza încălzirii globale, durata în care ambrozia produce polen este din ce în ce mai lungă, deci creşte şi perioada în care persoanele alergice la ea au de suferit.

Alergia la ambrozie: cum se manifestă

Ambrozia poate provoca rinită alergică,  conjunctivită alergică şi astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele alergiei la ambrozie pot fi foarte supărătoare: de la strănut, congestie sau chiar obstrucţie nazală, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare).

Cum ştii că este vorba despre o alergie şi nu despre o răceală

Reacţia alergică la ambrozie seamănă foarte tare cu o răceală obişnuită. Diferenţa principală în acest caz este lipsa febrei, dar şi faptul că alergia la ambrozie se manifestă prin simptome exacerbate. Dacă ai luat medicamente pentru răceală şi starea nu ţi s-a îmbunătăţit şi dacă şi în anii anteriori ai experimentat aceleaşi simptome în aceeaşi perioadă, este foarte posibil să fie vorba despre alergie la ambrozie, nu despre o viroză, aşa că este momentul să mergi la medic.

Alergia la ambrozie: diagnostic

Reacţiile alergice pot fi provocate de un număr extrem mare de alergeni, aşa că este destul de complicat să fie identificat exact acela care îţi provoacă probleme. Dacă prezinţi simptome dintre cele pe care ţi le-am descris anterior, precum strănut, nas înfundat, ochi care curg şi ustură, în perioada polenului de ambrozie, adică august-noiembrie, mergi la medicul specialist, pentru a fi testat. Pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: cutanate sau de sânge.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase