Este periculoasă pesta porcină africană pentru om?

10 09. 2018, 16:00
Pesta porcină africană: ce este
Pesta porcină este o boală provocată de un virus. Acesta se transmite prin contact direct între animale sau, indirect, prin hrănirea animalelor cu produse care provin de la animale infectate, dar şi prin muşcatura unei specii de căpuşă, care a muşcat un animal bolnav. Contaminarea se poate produce şi prin intermediul hainelor, ustensilelor şi furajelor infestate.
 
Virusul pestei porcine este foarte rezistent şi poate supravieţui până la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc virusul rezistă şi trei până la şase luni, dacă nu sunt prelucrate termic corespunzător şi în carnea congelată poate rezita chiar ani de zile. 
 
Pesta porcină africană: simptome
Semnele specifice lipsesc în perioada imediată contaminării, ceea ce face boala imposibil de diagnosticat. Acstea devin vizibile  în perioada preacută şi acută, când nu se mai poate face nimic pentru a preveni moartea animalelor şi includ:
 
moarte subită a animalelor, fără motive aparente
febră ridicată (40-42 de grade)
vomă, diaree, scurgeri din ochi
înroşirea pielii (se observă doar la animalele cu piele deschisă la culoare) mai ales în zona pieptului, abdomenului, vârful cozii şi vârfurile urechilor
animalele mor în cel mult 20 de zile de la contactarea virusului
Pesta porcină africană: cum poate fi prevenită
 
Prevenirea se face prin menţinrea unui nivel strict de biosecuritate, evitarea contactului cu animalele bolnave sau posibil purtătoare de virus şi cu alte surse (nutreţuri, resturi animale şi vegetale, unelte) de risc. Nu exită vaccin pentru virusul pestei prcine africane. Virsul pestei porcine are o perioadă de incubaşie cuprinsă între 3 şi 15 zile. 
 
Continuarea pe CSID.