Home » Cultură » Marea Unire şi femeile de pe frontul Primului Război Mondial în cadrul unei expoziţii din Roma

Marea Unire şi femeile de pe frontul Primului Război Mondial în cadrul unei expoziţii din Roma

Marea Unire şi femeile de pe frontul Primului Război Mondial în cadrul unei expoziţii din Roma
Publicat: 05.09.2018
Expoziţiile foto-documentare "Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari" şi "Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri: Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria" vor fi deschise miercuri la Accademia di Romania din Roma.
Cele două expoziţii foto-documentare dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi Centenarului Marii Uniri sunt organizate de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României, şi beneficiază de patronajul Ambasadei României în Italia, Primăriei oraşului Roma şi al Bibliotecilor Romei, arată un comunicat.
 
Vernisajul are loc miercuri, de la ora 18.00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania de la Roma, scrie Mediafax
 
Expoziţia „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” scoate în evidenţă evenimentele prin care a fost celebrată Marea Unire în 1918 şi 1922, prezentând atât personalităţile istorice, cât şi momentele care au definit acest moment – manifestările desfăşurate în Bucureşti, capitala României Moderne, după eliberarea de sub ocupaţia germană, şi în Alba Iulia, capitala simbolică a României Mari. Fotografiile surprind imagini ale suveranilor români în fruntea trupelor române şi aliate care defilează în Bucureştiul eliberat, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi a oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii în Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la încoronarea din 1922. Astfel, expoziţia urmăreşte atât evenimentele organizate pe 1 decembrie 1918 la Bucureşti şi Alba Iulia, cât şi încoronarea suveranilor României Mari în 15 octombrie 1922. Fotografiile incluse în expoziţie au fost selectate din fondul documentar deţinut de Muzeul Naţional Cotroceni, fiind realizate de fotografi celebri din a doua jumătate a secolului al XIX lea, arată organizatorii.
 
Prin expoziţia foto-documentară „Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri: Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria”, Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României) propun un parcurs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial. Evenimentul surprinde prezenţa femeilor în posturi de combatante pe front şi în spatele liniilor, de asistente şi infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie şi ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război. O secţiune consistentă din expoziţie îi este dedicată Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, numeroase vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Evenimentul include şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat (adevărate excepţii în epocă) infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice, se arată în comunicat.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase