Home » D:News » Românii din Bucureşti şi alte 21 de oraşe sunt aşteptaţi la Noaptea Crecetătorilor Europeni

Românii din Bucureşti şi alte 21 de oraşe sunt aşteptaţi la Noaptea Crecetătorilor Europeni

Publicat: 28.09.2018
O nouă ediţie a evenimentului ştiinţific Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea loc vineri, 28 septembrie, şi sâmbătă, 29 septembrie, activităţile având loc în 22 de oraşe ale României.
În România, centrele oraşelor Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bârlad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Hunedoara, Galaţi, Oradea, Piatra Neamţ, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu-Jiu, Timişoara, Tulcea şi Zalău vor fi transformate în laboratoare de ştiinţă unde vor avea loc experimente inedite, prezentări interactive, activităţi educative pentru copii, concursuri şi multe alte activităţi care vor îmbina ştiinţa cu învăţarea distractivă. 

În Bucureşti, vor avea loc zeci de prezentări de la academicieni de renume, alături de mai multe invenţii şi tehnologii. În acest context, Piaţa Universităţii va fi animată de atelierele şi de multe alte evenimente vineri între orele 17:00 – 22:00 şi sâmbătă între orele 11:00 – 21:00.

„Discută cu cercetătorii şi bursierii Marie Curie sau interacţionează direct cu o casă inteligentă! Apoi, află câte ceva interesant despre liliecii urbani şi cercetaşii mai puţin urbani. Dacă consideri că nu te-ai încărcat destul, opreşte-te la “Casa Experimentelor” ca să faci cunoştinţă cu Generatorul Van de Graaf. Şi dacă îţi mai rămâne timp, te aşteaptă două dezbateri importante legate de cercetare la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană. Te vom primi cu drag. În paralel, se vor desfăşura evenimente la Promenada Mall şi în două muzee partenere în program”, se arată într-un comunicat al organizatorilor din Capitală.
 
În parteneriat cu Noaptea cercetătorilor, două muzee importante din Bucureşti vor derula programe speciale conectate evenimentului: Muzeul Antipa va organiza unsprezece ateliere pentru copii în intervalul 17.00 – 22.00 (ultimul vizitator va intra la ora 21.00). De asemenea, Muzeul National de Geologie va fi deschis în regim de gratuitate între orele 18.00-22.00 şi vor fi proiectate filme documentare de specialitate.
 
Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanţate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare şi Inovare H2020, acţiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA) şi îşi propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
 
Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci şi până în prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. 
 
Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor inedite.
 
Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o gamă largă de activităţi ştiinţifice şi educaţionale. Ediţia din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung, evenimentul atrage noile generaţii către munca de cercetare şi activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene şi creşte respectul publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor. 
 
 

 

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase