Home » D:News » România trece la ora de iarnă 2018. Când am putea să nu mai schimbăm ora

România trece la ora de iarnă 2018. Când am putea să nu mai schimbăm ora

România trece la ora de iarnă 2018. Când am putea să nu mai schimbăm ora
Publicat: 26.10.2018
România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie, la ora oficială de iarnă, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.
ORA DE IARNĂ 2018. În acest an vom dormi mai mult cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie, când are loc trecerea la ora de iarnă.
 
Ora de iarnă este ora legală oficială standard ce ţine de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.
 
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.
 
ORA DE IARNĂ 2018. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.
 
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
 
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
 
ORA DE IARNĂ 2018. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.
 
În luna septembrie a acestui an, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Motivele pentru renunţarea la schimbarea sezonieră a orei sunt legate de studiile efectuate în ultimii ani care au arătat că această practică, în special trecerea la ora de vară, când în noaptea respectivă se doarme cu o oră mai puţin, provoacă în multe cazuri probleme de sănătate, inclusiv infarct sau depresie, şi duce la creşterea accidentelor rutiere.
 
Potrivit propunerii Comisiei Europene, fiecare stat membru al UE ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. În acest context, ultima trecere obligatorie la ora de vară ar urma să aibă loc duminică, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. După această dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă. Tot acest calendar depinde însă de adoptarea propunerii Comisiei de către Parlamentul European şi Consiliu, până cel mai târziu în martie 2019.
 
ORA DE IARNĂ 2018. CFR a anunţat că schimbarea la ora de iarnă în 2018 nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Astfel, trenurile surprinse în circulaţie de trecerea la ora de iarnă vor staţiona în gări, dar mersul trenurilor nu se va schimba. În noaptea 27/28 octombrie 2018, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale, informează CFR Călători.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase