Home » D:News » „Nesupusele”, proiectul care spune poveştile femeilor din România ultimei sute de ani, pentru Centenar

„Nesupusele”, proiectul care spune poveştile femeilor din România ultimei sute de ani, pentru Centenar

„Nesupusele”, proiectul care spune poveştile femeilor din România ultimei sute de ani, pentru Centenar
Publicat: 02.11.2018
Proiectul "Nesupusele" va fi lansat marţi, de la ora 11.00, la Institutul Francez din Bucureşti, cu un volum tipărit şi o platformă online care îşi propun să spună, în momentul Centenarului, poveştile a 100 de femei din România ce au marcat istoria ultimului secol, arată un comunicat.
Lansarea proiectului „Nesupusele” aduce în atenţia publicului un demers de recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine – individuale şi colective -, care sunt prea puţin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generaţie, spun iniţiatorii.
 
Proiectul debutează cu o platformă online, nesupusele.ro, şi cu primul volum al cărţii „100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă”, de Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg şi Cristina Andone, dar propune şi „Atelierele Nesupuselor”, o serie de workshop-uri pentru copii şi adolescenţi susţinute de autoare în toată ţara, scrie Mediafax.
 
„Nesupusele sunt femei «de succes» în sensul obişnuit al termenului, dar şi într-un sens mai generos – în care reuşita înseamnă diplomaţie, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreţie, coloană vertebrală, modestie, tandreţe, răbdare. Nesupunerea lor a fost şi este nespusă prin manualele de şcoală”, se arată în comunicat.
 
„Nesupusele” este un proiect de educaţie alternativă al De Basm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi, având ca teme transversale diversitatea culturală, dezvoltarea valorilor patriotismului şi ale spiritului civic, respectul pentru istoria privată, cea de zi cu zi, nu doar pentru cea publică a unei ţări. Este un proiect care pune în valoare elite, dar care, în acelaşi timp, redefineşte termenul de excepţionalitate şi încearcă să dărâme stereotipii.
 
Asociaţia De Basm propune, pentru început, o carte în două volume, conţinând 100 de poveşti inspirate din viaţa acestor femei, texte de ficţiune, bazate pe o documentare bogată (arhive, cărţi, interviuri, etc.) şi completate de ilustraţii.
 
Selecţia femeilor care „au schimbat lumea” reprezintă îndemnul autoarelor către cititori de a descoperi, în trecut sau în fiecare zi, alte „Nesupuse”. Istoria lor, încă nescrisă, este aşteptată pe platforma online, care îşi propune să scoată la lumină poveştile unor astfel de femei ce marchează viaţa comunităţilor mari sau mici şi istoria.
 
Autoarele poveştilor au ajuns deja sau vor ajunge curând în Bucureşti, Braşov, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Vânătorii Mici-Giurgiu, Răcari-Ialomiţa, Constanţa şi Piatra-Neamţ.
 
Ilustraţiile celor două volume pregătite în cadrul proiectului sunt semnate de Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudaşcă şi Criss Barsony.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase