Home » D:News » Milioane de persoane nu mai pot cumpăra bilete de avion din cauza implementării sistemului de credite sociale din China

Milioane de persoane nu mai pot cumpăra bilete de avion din cauza implementării sistemului de credite sociale din China

Milioane de persoane nu mai pot cumpăra bilete de avion din cauza implementării sistemului de credite sociale din China
Publicat: 27.11.2018
Milioane de chinezi nu mai reuşesc să-şi rezerve zboruri sau călătorii cu trenul deoarece oficialităţile din Beijing încearcă să implementeze sistemul controversat de „credite sociale”. Programul va permite guvernului să-i monitorizeze pe cei 1,3 miliarde de cetăţeni în funcţie de activităţile şi comportamentul lor.

Sistemul ce va fi implementat în 2020 doreşte să „îngreuneze deplasarea” persoanelor ce nu sunt considerate „de încredere”, conform planului detaliat publicat de guvenul de la Beijing. Independent scrie că sistemul va fi utilizat pentru răsplătirea sau pedepsirea oamenilor şi organizaţiilor ce „nu sunt de încredere” printr-o serie de măsurători.

O parte importantă a planului este reprezentată de punerea pe o listă neagră a persoanelor cu un scor social scăzut, dar şi „publicarea informaţiilor privind neregulile realizate de oameni sau întreprinderi”.

„Vom îmbunătăţii sistemul de credite sociale şi vom publica informaţii despre nerespectarea regulilor regulat”, au notat oficialităţile în cadrul planului. Cei ce au un scor negativ „vor fi limitaţi şi le va fi dificul să se deplaseze, aşadar cei ce vor încălca legea şi vor pierde încrederea celor din  jur vor plăti scump”, mai este notat în plan.

Sistemul de credite sociale este deja în funcţiune în unele zone, iar în ultimele luni statul chinez a blocat accesul a milioane de persoane la călătorii cu avionul sau cu trenul. Până în mai 2018, guvenul chinez a blocat accesul a 11,14 milioane de persoane la călătorii cu avionul şi a 4,25 mlioane de persoane la călătoriile cu trenul.

De asemenea, opţiunile luxoase pentru unele persoane au fost îngrădite. Aproximativ 3 milioane de persoane nu au putut achiziţiona bilete la clasa I pentru călătoriile cu trenul. Scopul, conform fostului director al centrului de cercetare din Consiliul de Stat, Hon Yunchun,  este de a „falimenta persoanele discreditate”. Statul estic din  Hangzou, aflat la sud-vest de Shanghai, este unul dintre locurile unde sistemul de credite sociale este deja implementat. Oamenii primesc puncte în plus atunci când fac activităţi precum munca voluntară sau când donează sânge, în timp ce persoanele ce sunt violente în trafic sunt pedepsite. Printre alte infracţiuni se numără fumatul în zone în care acest lucru este interzis, cumpărarea a prea multe jocuri video  sau publicarea ştirilor false.

Pedepsele nu sunt detaliate în cadrul planului, dar în afară de îngrunarea călătoriilor este inclusă şi limitarea vitezei la internet, reducerea accesului la şcolile bune, interzirea la anumite locuri de muncă, închirierea unei camere de hotel sau chiar deţinerea unui animal de companie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În doi ani, China va implementa sistemul de ”credite sociale” prin care doreşte să arate adevărata valoare a oamenilor

China va implementa un sistem social prin care doreşte să arate care este valoarea reală a unui om în funcţie de scorul pe care acesta îl primeşte

Poţi să treci acest ”test al înţelepciunii’?

Psihologii au descoperit de unde provin toate impulsurile întunecate ale oamenilor

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase