Home » D:News » Splină gigantă de peste 6 kg, extirpată de medicii din Baia Mare

Splină gigantă de peste 6 kg, extirpată de medicii din Baia Mare

Splină gigantă de peste 6 kg, extirpată de medicii din Baia Mare
Publicat: 05.12.2018
Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare au făcut o intervenţie chirurgicală riscantă de extirpare a unei spline gigante, de peste 6 kilograme, care ocupa, practic, întreg abdomenul unei femei. Operaţia a durat peste 2 ore şi a fost una de succes.
Potrivit unui comunicat al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare transmis, marţi, femeia a fost diagnosticată cu leucemie cu celule păroase, una din cele mai greu de tratat boli hematologice, neinvestigată până acum, scrie Mediafax.
 
”La spital a avut loc, luni, o intervenţie chirurgicală foarte riscantă, dar care a fost soluţionată fără probleme de specialiştii unităţii medicale. Este vorba despre o pacientă de 63 de ani, care suferǎ de leucemie cu celule păroase, una din cele mai greu de tratat boli hematologice, neinvestigată până acum. Pacienta s-a prezentat, pentru prima dată, în Ambulatoriul Integrat – Hematologie al Spitalului Judeţean Baia Mare unde, în urma investigaţiilor de specialitate – analize de laborator, ecografie şi computer tomograf, s-a stabilit diagnosticul şi s-a constatat că, în cadrul acestei boli, are o splină extrem de mărită care ocupa, practic, întreg abdomenul. Splina gigantică avea dimensiuni de 36/22 cm şi 6,1 kg, astfel că s-a intervenit chirurgical şi s-a efectuat splenectomia, adică extirparea splinei”, arată, în comunicat, dr. Mihaela Leşe, coordonator Bloc Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.
 
Potrivit acesteia, pe lângă dimensiunile foarte mari ale splinei, pacienta avea asociate tulburări de coagulare majore şi anemie severă care, cu toate eforturile făcute preoperator, nu au putut fi compensate, din cauza stadiului avansat al bolii.
 
”Intervenţia chirurgicală a fost una dificilă dar, datorită echipei chirurgicale cu experinţă în acest tip de operaţii şi dotărilor de care dispunem, s-a desfăşurat fără probleme, pierderile de sânge intraoperator ajungând doar la 25 ml. Operaţia a durat peste 2 ore, intraoperator fiind necesară administrarea de plasmă”, a precizat Leşe.
 
În urma intervenţiei, femeia are parametri clinici şi biologici stabili şi este supravegheată în secţia Chirurgie Generală a spitalului judeţean din Baia Mare.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase