Home » D:News » Un lider al unei asociaţii de autism propune politicienilor un curs de conştientizare privind autismul, în contextul utilizării termenului în sens peiorativ

Un lider al unei asociaţii de autism propune politicienilor un curs de conştientizare privind autismul, în contextul utilizării termenului în sens peiorativ

Un lider al unei asociaţii de autism propune politicienilor un curs de conştientizare privind autismul, în contextul utilizării termenului în sens peiorativ
Publicat: 20.12.2018
Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, propune politicienilor un curs de conştientizare privind autismul, după ce acest termen a fost folosit în sens negativ de către tot mai mulţi oameni politici, precum premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.
Ana Dragu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că doreşte chiar să meargă la o şedinţă de Guvern în care să le explice ce înseamnă autismul, fiind mare nevoie să înţeleagă politicienii cât rău fac folosind peiorativ acest termen.
 
”Propun politicienilor un curs de conştientizare a tulburărilor din spectrul autism, cred că cu toţii au nevoie de o minimă educaţie antidiscriminare şi sunt dispusă să le ţin acest curs. Mă ofer să merg la Bucureşti, chiar să merg la o şedinţă de Guvern în care să explic ce înseamnă autismul. Este mare nevoie să înţeleagă cât rău fac folosind peiorativ acest termen. Este un abuz care se face referitor la acest termen, vedem că, de zece ani, politicienii folosesc acest termen cu sens exclusiv peiorativ. Orice politician responsabil ar trebui să încerce să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, autismul”, a spus Dragu.
 
Conform preşedintei, dacă politicienii nu au proprietatea termenilor, aceştia nu pot controla cuvintele care le ies pe gură.
 
”Ne aşteptăm la mai mult de la politicieni, pentru că ei dau tonul. Dacă un politician care are o funcţie la nivelul statului român foloseşte termenul autism în sens negativ, acesta va fi preluat şi de alte persoane. Majoritatea oamenilor se informează de la TV din păcate şi dacă aud în mod repetat că autism înseamnă ceva nasol, sigur că nu au cum să fie toleranţi. Persoanele cu autism au anumite calităţi pe care le-am dori politicienilor, cum ar fi sinceritatea, onestitatea, atenţia la detalii. Le cerem să găsească alt cuvânt, cred că cuvântul politician ar fi cel mai potrivit”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa.
 
Ana Dragu a întocmit şi un material care include declaraţii ale unor politicieni care, în discursurile lor de-a lungul anilor, au folosit cuvântul ”autism” în sens negativ: ”Crin Antonescu, 8 aprilie 2011: A adopta legislaţie care afectează direct viaţa şi profesia a milioane de oameni fără nicio formă de dialog social (…) înseamnă o formă foarte periculoasă de autism politic”, Mihai Răzvan Ungureanu în 2004 – “România s-a transformat în fieful liderilor iresponsabil şi incapabili. Autismul politic a devenit paradigmă pe scena politică. Un sfert din clasa politică românească afişează habarnism, incompetenţă şi lipsă de profesionalism, este coruptă şi slab pregătită”, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ”poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism”, Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, declara în 2015 că „nu doreşte renunţarea la legile siguranţei, dar că trebuie găsită o formulă în acord cu Constituţia şi drepturile fundamentale”.
 
Ana Dragu a mai spus că Liviu Dragnea precizat că sub nicio formă nu trebuie să fim „autişti, să ignorăm riscurile zonei în care se află România”, iar Klaus Iohannis afirma că ”România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”.
 
Bogdan Aurescu, alt politician, a afirmat: “În ceea ce priveşte migraţia, am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE, care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluţii durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migraţiei, pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen şi nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul Europei este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil, în afara spiritului european”.
 
Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu susţinea, acum doi ani, că CSM are un „comportament autist”, iar Dacian Cioloş a afirmat: „Am început anul cu proteste pe legile justiţiei şi suntem pe cale de a încheia anul discutând pe acelaşi subiect. Mi se pare o formă de autism, în primul rând nu atât de a nu ţine cont de solicitările oamenilor care ies în stradă”.
 
Şi Elena Udrea a spus la un moment dat: „Eu cred că domnul Iohannis nu instrumentează ceva, că nu e capabil. Faţă de dânsul nu putem specula că are vreo strategie să se certe cu israelienii. Nu cred că discută cineva cu dânsul… pare destul de autist”.
 
Ion Iliescu, a declarat într-un interviu: „Băsescu este un autist. Adică lumea spune clar despre ce este vorba, solicită clar demisia, iar singurul lui răspuns e să îşi dea demisia. Să facă el primul pas să demită Guvernul şi apoi să-şi dea demisia. Asta cere lumea, demisia preşedintelui, demisia Guvernului, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. El se face că nu aude”.
 
Ultimele declaraţii de acest fel aparţin chiar celor mai importanţi oameni de pe scena politică: premierul Viorica Dăncilă, care i-a numit „autişti” pe europarlamentarii români care au criticat coaliţia PSD-ALDE în Parlamentul European şi preşedintele Klaus Iohannis după declaraţia: „Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Se discută despre ea!”.
 
Ana Dragu a sesizat CNCD în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase